Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Ce loc ocupă Moldova în ceea ce privește volumul cheltuielilor pentru produse alimentare

12 dec. 2022,, 16:00   Societate
3147 0

Moldova ocupă locul doi în Europa în ceea ce privește ponderea cheltuielilor gospodăriilor pentru produse alimentare, care constituie 41,9%, relatează NOI.md.

Acest lucru îl demonstrează noul rating a 39 de țări din Europa, Kazahstan și Turcia privind ponderea cheltuielilor gospodăriilor pentru produse alimentare, pregătit de experții RIA Rating ținînd cont de datele Serviciului național de statistică, Rosstat, precum și de FMI.

Potrivit experților, în multe privințe, această situație privind cheltuielile mari pentru alimente ale cetățenilor moldoveni se datorează în primul rînd veniturilor medii scăzute ale locuitorilor țării noastre, dar nu înclinației lor spre lăcomie sau cultul alimentelor.

Potrivit studiului, cel mai mult cheltuiesc pentru produse alimentare (inclusiv băuturi răcoritoare) locuitorii din Kazahstan. Aici, o familie medie cheltuiește pentru mîncare mai mult de jumătate din cheltuielile sale– 53%.

Cel mai puțin cheltuiesc pe alimente în mod tradițional cetățenii Luxemburgului, una dintre cele mai prospere țări din Europa.

Aici, o familie medie luxemburgheză cheltuiește pentru alimente doar 8,4% din cheltuielile sale de consum.

În Olanda, produsele alimentare constituie 8,7% din cheltuielile totale ale cetățenilor, în Marea Britanie – 10,5%, în Danemarca - 11,7%, în Austria – 12,1%.

În top zece țări europene cu cea mai mică pondere a cheltuielilor pentru produse alimentare mai fac parte: Germania cu un indicator de 12,2%, Finlanda - 12,5%, Norvegia – 12,5%, Suedia – 12,7%, Elveția - 12,8%.

În Rusia, ponderea cheltuielilor pentru alimente este de 32,2% (locul 31), în România - 33,4% (locul 32). Date privind Ucraina anul acesta nu au fost oferite.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?