X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce li se impune cetățenilor pe post de medicament contra COVID-19

29 sep. 2020,, 18:00   Societate
3900 1

Ziarul rusesc Novaia Gazeta a efectuat un studiu, în cadrul căruia s-a constatat că cetățenilor li se vinde la un preț de 12 mii de ruble sub formă de medicament împotriva coronavirului un preparat de pe vremuri sovietice, refăcut la o fabrică sovietică veche.

Publicația notează că, la 4 septembrie 2020, Dimiter Dimitrov și alți angajați ai Centrului de Anticorpi de la Școala medicală de pe lîngă Universitatea din Pittsburgh au publicat în revista Cell un articol privind identificarea unui anticorp, Ab8, care blochează complet pătrunderea coronavirusului în celulă. La studiile care au început în februarie participă șase universități de top din SUA. Granturile pentru cercetări au venit de la mai multe fonduri.
Ab8 nu este singurul anticorp care stă la baza dezvoltării medicamentelor contra COVID-19. Compania Celltrion studiază în prezent un anticorp cu numele CT-P59, Eli Lilly - LY-CoV555, Regeneron -REGN-COV2. Toate aceste studii costă zeci și sute de milioane de dolari, sînt în topul științei, fiind în curs de desfășurare încă din ianuarie.

După cum a menționat Novaia Gazeta, în același timp, farmacologia rusă care s-a axat în principal pe dezvoltarea medicamentelor fără efect care sînt apoi vîndute statului la prețuri nebune, nu cunoaște astfel de dificultăți. Rusia are deja pînă la trei medicamente împotriva coronavirusului: Koronavir, Avifavir și Areplivir, dezvoltate de tocmai trei companii - R-Farm, Himrar și Promomed. Și aceste preparate minunate sînt produse direct la fostele fabrici sovietice!

Areplivir a fost primul înregistrat pentru vînzarea cu amănuntul și lansat săptămîna curentă la un preț modest - aproximativ 12 mii de ruble - într-un ambalaj cu 40 de pastile. Mărfurile au fost „măturate” de pe rafturi.

Presa rusă a fost atunci încîntată. „Un nou medicament contra COVID-19 înregistrat în Rusia, Areplivir, și-a demonstrat eficacitatea în 90% din cazuri”, relatează Gazeta.Ru. „Statul nu a cheltuit bani pentru dezvoltarea și studiile clinice în cazul Areplivir”, susține Life. „Cererea la acest preparat în întreaga lume este foarte mare, prin urmare acesta nu poate fi prea ieftin”, adaugă Izvestia.


În același timp, Compania Promomed fabrică produsele „inovatorii” la o fabrică de la Saransk construită în 1959.

Jurnaliștii de la Novaia Gazeta subliniază că, în primul rînd, Areplivir, precum și Koronavir și Avifavir, nu sînt o dezvoltare rusă. Toate aceste medicamente au aceeași substanță activă - favipiravir.

Este un medicament antiviral care a fost dezvoltat în SUA, dar nu a fost niciodată înregistrat acolo datorită efectului său teratogen puternic: este periculos pentru femeile însărcinate. Medicamentul a fost înregistrat numai în Japonia în 2014, pentru eventualitatea unei gripe monstruoase. O licență exclusivă a expirat în 2019 și acum acesta poate fi produs de oricine.

Prin urmare, atunci cînd se admiră faptul că statul nu a cheltuit niciun ban pentru dezvoltarea lui, trebuie de adăugat că dezvoltarea în sine nu a costat nimănui niciun ban.

Novaia Gazeta de asemenea, întreabă: „Dacă preparatul este străin, atunci cum de străinii au scăpat acest Klondike?”. Întreaga umanitate caută cum să trateze COVID-ul, epuizează milioane de anticorpi, pe cînd există trei medicamente rusești concomitent.

Răspunsul este că, desigur, eficacitatea favipiravir-ului a fost studiată la fel ca și cea a altor preparate. Chinezii au publicat primul studiu încă la 18 martie 2020. Acesta a arătat avantajele minore ale favipiravir-ului. Cu toate acestea, din păcate, medicamentul nici nu a ajuns să atingă standardele. A fost așa-numitul open label study: atît medicul cît și pacientul știa ce și cui i s-a administrat, iar numărul participanților a fost de tocmai 35 de persoane. „Open label este o medalie pentru medicamente fără efect”, rîde medicul american Mikhail Mirer.

După aceea, favipiravir a fost testat de universitatea iraniană cu minunatul nume Shahid (Universitatea Shahid Beheshti, nu a publicat rezultate). Între timp, au apărut rezultatele testelor japoneze care nu au dezvăluit avantaje semnificative, iar favipiravir-ul a fost dat uitării.

Bineînțeles că și în Rusia au fost efectuate teste și chiar mai multe. Cunoscutul cardiolog și terapeut de la Moscova Iaroslav Așihmin apreciază rezultatele în felul următor: „Himrar a publicat un studiu în limba engleză. Nu a arătat nicio eficacitate formală în afară de momentul normalizării temperaturii, doi pacienți din 40 cărora li s-a administrat favipiravir au murit. În același timp, în grupul de control format din 20 de persoane, toți au supraviețuit. Un alt studiu a fost publicat de R-Farm în limba rusă într-o revistă ciudată chiar și pentru Rusia.

Novaia Gazeta scrie că companiile farmaceutice din Rusia și guvernul care le protejează demult au lansat medicamentele fără efect în producție. În același timp, se vede că în Rusia nu sînt produse medicamente fără efect împotriva cancerului, hepatitei C sau a tuberculozei. Ele sînt produse pentru răceli și gripă, adică pentru boli care afectează un număr mare de populație și de la care marea majoritate a oamenilor își revin singuri. Pentru a impune un medicament fără efect, este nevoie de un grup de oameni semnificativ care îl va accepta și va spune: „O, eu m-am recuperat a doua zi”.

Este ușor de observat că coronavirusul face parte din acest grup de boli. În plus, o parte semnificativă a pacienților îl suportă mai ușor, fiind asimptomatici. Aceasta a fost capcana în care a căzut hidroxiclorochina.

În aprilie și martie se părea că medicul francez Didier Raoult obține rezultate cu adevărat remarcabile în tratament: doctorul Raoult a testat agresiv pacienții, le-a administrat hidroxiclorochină de la bun început, susținînd că, dacă hidroxiclorochina este luată la începutul bolii, procentul recuperărilor crește dramatic. Din păcate, principalul motiv pentru rezultatele bune obținute de Raoul nu a fost faptul administrării timpurii a hidroxiclorochinei, ci descoperirea faptului că boală care altfel ar fi rămas nedetectată și ar fi dispărut singură.

Într-un cuvînt, în timp ce în Occident Big Pharma investea miliarde în medicamente, în Rusia oamenii deștepți și-au dat seama că coronavirusul și placebo-ul au fost făcute unul pentru celălalt. Iar industria rusă a trecut de la un medicament fără efect la altul.

Acum despre favipiravir ni se spune exact același lucru ca despre hidroxiclorochină. Medicamentul „și-a demonstrat eficacitatea în 90% din cazuri”, se bucură Gazeta.Ru. Ne pare rău, dar în 90% din cazuri (și chiar mai multe) COVID-ul trece de la sine. „Medicamentul va ajuta pacienții cu forme ușoare și medii”. Ne pare rău, dar forma ușoară și cea medie vor dispărea și fără favipiravir.

Cel mai inofensiv lucru care se poate spune aici este că favipiravir-ul (ca și hidroxiclorochina) poate ajută puțin și nu dăunează mult (cu excepția femeilor însărcinate). Dar nu există încă dovezi semnificative.

„În al treilea rînd și cel mai important. Cum credeți că s-a întîmplat ca tocmai trei companii rusești au învățat să producă favipiravir atît de repede și chiar la o fabrică construită în 1959? Este prețul de 12 mii de ruble pentru 40 de pastile unul adecvat pentru un medicament, a cărei dezvoltare științifică nu a costat nici măcar un ban?

Foarte simplu. Dacă vă uitați la descrierea favipiravir-ului, veți vedea că este o pirazină modificată. Iar pirazinamida este un medicament vechi (1936) care este acum folosit pentru a trata cei săraci de tuberculoză. Cei bogații sînt tratați cu ceva mai decent.

„În general, în timp ce acești proști de acolo, în Occident, varsă miliarde pentru a găsi un medicament, ai noștri au luat un preparat din epoca sovietică, l-au refăcut la o fabrică sovietică, au stabilit prețul de 12 mii de ruble și bugetul îl va cumpăra de la ei. Iat-așa", scrie Novaia Gazeta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?