Cazul Șor stiri: 599

Ce însemnătate are pentru moldoveni ziua de 9 mai

6 mai. 2022,, 10:31 (reactualizat 9 mai. 2022,, 08:20)   Societate
9564 0

Marcată la 9 mai în majoritatea fostelor ţări URSS, inclusiv în R. Moldova, Ziua Victoriei vine să comemoreze capitularea Germaniei în cel de-al doilea război mondial, semnată la Berlin, seara tîrziu, la 8 mai 1945.

Majoritatea moldovenilor, la 9 mai, vor sărbătoti Ziua Victoriei, afirmînd că este o zi importantă, avînd în vedere că în cel de-al Doilea Război Mondial au luptat buneii sau chiar tații lor.

„Dintotdeauna, buneii noștri au sărbătorit Ziua Biruinței de 9 mai. Dacă să ne gîndim la cel de-al Doilea Război Mondial, atunci desigur că vom sărbători Ziua Victoriei, pentru că strămoșii noștri au luptat”, spune untănăr întîlnit pe străzile din capitală.

„Tare multă lume a decedat în acest război, deaceea trebuie să stimăm această sărbătoare”, a opinat o trecătoare.

„Nu este o simplă zi. Este ziua victoriei asupra Germaniei naziste, dar probabil voi sărbători Ziua Europei”, a spus un tînăr.


„Tatăl meu și alte rude au luptat în acest război, iată de ce această victorie pentru mine este foarte importantă”, declară o locuitoare a capitalei.

Unii spun că vor combina Ziua Europei și Ziua Victoriei, pe 9 mai, urmărind tot ce se întîmplă la moment în lume, în special în țara vecină, unde se dau lupte grele de mai bine de două luni.

„Eu voi sărbători ca întotdeauna - și Ziua Europei, și Ziua participanților la război. Le combin pe ambele, deoarece eu sînt fost participant la războiul din Afganistan și mă uit altfel la toate războaiele care au avut loc. Nu contează din ce parte au fost, dar ne doare pe toți ceea ce se întîmplă la moment”, mărturisește o altă persoană întîlnită pe străzile capitalei.

„Va fi o altă zi de odihnă, pe care o voi petrece cu familia și prietenii”, a spus un bărbat.

Anii 1939-1945 au fost ani de durere şi lacrimi , tristeţe care a invadat popoarele lumii. 60 de milioane de oameni din întreaga lume, aproape 3 % din populaţia globului, au murit nevinovaţi, în condiţii inumane, oameni care au suferit dureri fizice, dar şi morale contrar voinţei lor.

Ţara noastră a plătit un preţ greu pentru realizarea Victoriei. Sacrificiul, durerea şi efortul au fost enorme. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat în acest război. Peste 70 de mii de soldaţi şi-au dat viaţa pentru eliberarea Moldovei.

Pe 9 mai, în Republica Moldova, se sărbătoreşte Ziua Victoriei şi se comemorează eroii căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial.

Ziua de 9 mai în Republica Moldova este declarată zi de odihnă.

Pe portalul de știri Noi.md puteți participa în cadrul unui sondaj, răspunzînd la întrebarea „Ce semnifică pentru d-stră ziua de 9 mai?”.

14
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?