X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1666

Ce inițiative noi pentru sudul Moldovei va examina guvernul?

23 feb. 2022,, 17:35   Societate
2026 0

Președintele UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a înregistrat la Guvernul Republicii Moldova cinci inițiative.

Astfel, primul proiect de rezoluție, elaborat de Bașcanul Găgăuziei, se referă la susținerea școlilor cu predare în limba rusă în UTA Găgăuzia. Documentul precizează că volumul de muncă săptămânal pentru instituțiile de învățământ din Găgăuzia depășește în medie cu 8% programa școlară a școlilor cu limba română de predare. Și ținând cont de împărțirea claselor în subgrupuri pentru studiul limbii de stat și literaturii, încărcarea săptămânală în instituțiile de învățământ din Găgăuzia este în medie cu 20% mai mare.

Proiectul de hotărîre, inițiat de Irina Vlah, prevede modificarea coeficientului de remunerare a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ din Autonomie, ceea ce va permite cadrelor didactice să primească salarii corespunzătoare volumului de muncă. Fondurile suplimentare necesare pentru finanțarea instituțiilor de învățământ din Găgăuzia constituie 25 de milioane de lei.

Al doilea proiect propune modificarea Codului Educației al Republicii Moldova. Proiectul de lege vizează soluționarea problemei deficitului de personal și prevede posibilitatea angajării în instituțiile de învățământ din țară a specialiștilor pregătiți în regiunile estice ale Republicii Moldova. Proiectul prevede, de asemenea, posibilitatea de a oferi acestor tineri profesioniști garanții sociale acordate absolvenților din restul Republicii Moldova.

Alte două proiecte de modificare a bugetului național vizează finalizarea proiectelor de infrastructură în Găgăuzia, implementate cu sprijinul partenerilor externi. Vorba este despre alocarea a 3 milioane de lei pentru conectarea Colegiului Industrial la alimentarea cu gaze, alimentarea cu apă și canalizare. Al doilea proiect prevede alocarea a 4,6 milioane de lei de la bugetul de stat, necesare finalizării și respectării standardelor UEFA și FMF privind Complexului Sportiv, construit cu sprijinul Turciei.


Al cincilea proiect prevede transferul unei părți din terenurile aflate sub jurisdicția Colegiului agrar - tehnic în proprietatea comunei Svetlîi. În prezent, colegiul folosește 266 din 400 de hectare de teren pentru pregătirea practică. Parcelele rămase sunt nerevendicate.
Anterior, Bașcanul Găgăuziei a înaintat Guvernului cinci propuneri de depășire a crizei economice. Propunerile au fost respinse de Cancelaria de Stat, fără a fi discutate de membrii cabinetului de miniștri.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий