COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce fel de toaletă a fost deschisă în raionul Rîșcani

Oamenii care trăiesc sau au trăit anterior la sat înțeleg cît de importantă este pentru sănătatea copiilor existența unei toalete în interiorul clădirii școlii.

Nu este un secret faptul că toaletele de afară nu au încălzire, de multe ori nu au ferestre și uși, despre respectarea normelor sanitare ale acestor structuri, nici nu mai poate fi vorba. Cei care au fost în astfel de "instituții", înțeleg că doar să intri acolo - este deja dăunător pentru sănătate și, mai ales, sănătatea persoanelor de sex feminin-elevele și învățătoarele. Și mai ales în timpul iernii. Utilizarea unor astfel de "instituții" este adesea cauza apariției bolilor "feminine", inclusiv infertilitate.

La școala din satul Hiliuți, raionul Rîșcani, s-a deschis o toaletă nouă, caldă și modernă, care a devenit un adevărat eveniment nu doar pentru copii și profesori, dar și pentru întreg satul. Căci, din cauza lipsei unei astfel de băi în școală, elevii pe parcursul mai multor ani au fost nevoiți să alerge în frigul năprasnic de afară, transmite Noi.md.

De aceea, pentru locuitorii satului, deschiderea unei toalete normale a devenit un eveniment care pentru ei este mai important decît toate contractele de asociere, zonele de liber schimb și implementarea programului e-government.

Actuala guvernare a luat decizia de a moderniza toate blocurile sanitare din școlile din țară și, evident, acest lucru trebuie făcut fără prea mult zgomot, în regim de lucru.


Tăierea panglicii roșii și participarea la ceremonia de deschidere a reprezentanților PSRM și PAS au fost inutile. Deși, după cum s-a menționat mai sus, începutul realizării celui mai important program este un eveniment, într-adevăr, important atît pentru această școală, cît și pentru sat, și pentru întreaga țară, în care o treime din toate școlile nu au blocuri sanitare normale.

Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, a recomandat tuturor, "care rîdeau cu voce tare, politicienilor și jurnaliștilor, să meargă prin majoritatea școlilor din întreaga țară, unde în secolul XXI, după 10 ani de integrare europeană intensă, copiii încă mai merg la toaletă în curte".

Corneliu Furculiță a scris că își amintește perfect de toaleta din curtea școlii în care a învățat. "Îți ții respirația și zbori de acolo ca o rachetă și toată lumea înțelege după miros unde ai fost. Dacă cineva ne-ar fi construit atunci o cameră sanitară, l-am fi întîlnit cu flori și busuioc", a scris deputatul PSRM.

El a atras atenția bloggerilor și utilizatorilor rețelor sociale care-și fac necesitățile fiziologice în apartamente confortabile, că mulți copii din țară au aceeași soartă ca și colegii săi în copilărie.
"De aceea, Eu nu văd nimic amuzant în participarea președintelui raionului și a deputatului ales în această circumscripție, în procesul de modernizare a unui bloc sanitar, inclusiv în controlul lucrărilor. Scenariul conceput pare amuzant pentru cei care au o toaletă și un duș cu masaj în casă. Ei au vrut să mulțumească cît de mult au putut și au făcut-o sincer", a adăugat Corneliu Furculiță.

În opinia sa, cel mai simplu este să glumești pe rețelele sociale și în apartamentele din Chișinău. Este mult mai greu să creezi toalete normale pentru copii și un loc unde elementar să-ți speli mîinile.

Cu toate acestea, reprezentanții fostei autorități, a actualei opoziții, care nu au rezolvat această problema importantă pentru copii, nu au ratat ocazia de a rîde de deschiderea solemnă a toaletei la școala din satul Hiliuți, raionul Rîșcani. Și totuși, majoritatea cetățenilor înțeleg că ei - acești politicieni, care luptă din nou să ajungă la ”treuca” puterii - ar înregistra cu plăcere această faptă bună în activul lor, dacă ar avea de-a face cu el, nu cu vânzarea de active sau retragerea lor din țară, "furtul miliardului" etc.

"Să „sărbătorească" acest eveniment a decis să-și liderul "Partidului Nostru", candidatul la funcția de președinte al Moldovei, Renato Usatîi, care pe urme fierbinți a desfășurat o deschidere similar a toaletei în biroul său de partid, cu tăieri de panglici roșii, cu pîine și sare.

Prostia de "toaletă" a unora este urmat de umorul de "toaletă" de aceeași calitate din partea altora. Este păcat că printre acești altora este unul dintre candidații la președinție.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de pe rețelele de socializare de către expertul independent, fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei, Alexandru Muravschi.

Apropo, să nu uităm că Renato Usatîi este și el un băiat de la sat, și cine altul decît al ar înțelege importanța unei astfel de schimbări pentru elevi și profesori.

Dar se pare că Renato crede că acum el are un astfel de serviciu…

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load