X 
Preşedintele stiri: 4168

Ce documente trebuie să aibă la ei părinții, dacă trec frontiera de stat cu minori

3 aug. 14:00   Societate
12032 0

Vara este anotimpul vacanțelor, de aceea unii cetățeni moldoveni aleg să plece peste hotare pentru a se odihni împreună cu familia. În acest context, sînt importante unele recomandări privind condițiile de traversare a frontierei de stat de către copiii minori, cetățeni ai Republicii Moldova.

Potrivit cadrului legal, minorii, cetățeni ai Republicii Moldova, pot traversa frontiera de stat însoțiți de unul dintre reprezentanții lor legali sau de către o persoană, care a împlinit vîrsta de 18 ani, ca însoțitor desemnat prin declarație de către reprezentantul legal, semnătura căruia se legalizează notarial sau de alte persoane abilitate din lege cu această funcție.

Referitor la faptul, dacă este necesar acordul celui de-al doilea reprezentant legal la traversarea frontierei de stat de către copilul minor, atunci se va solicita acordul doar al unui reprezentant legal.

Acordul ambilor reprezentanți legali se va impune doar în situația, în care minorul pleacă pentru trai permanent peste hotarele țării. Acest fapt fiind atestat prin prezența ștampilei aplicată în pașaportul minorului de către Agenția Servicii Publice.

În ceea ce privește alți reprezentanți legali, cum ar fi: tutorele sau curatorul, persoanele, care dețin această calitate, la traversarea frontierei de stat, vor prezenta decizii de instituire a tutelei sau curatelei fără a mai fi necesară prezentarea declarației autentificată notarial.


Persoanele, care exercită calitatea de custode nu vor putea însoți minorul la ieșirea din R. Moldova, întrucît calitatea de custode nu oferă calitatea de reprezentant legal, acesta fiind doar o persoană responsabilă de minor.

Unele familii, aflate peste hotarele țării, aleg să-și trimită copiii în perioada estivală la bunici sau alte rude, desemnînd în calitate de reprezentanți legali alte persoane în temeiul unor declarații perfectate la notarii publici din alte state.

În acest caz, trebuie să știți că declarațiile notariale perfectate peste hotarele R. Moldova, pentru a fi recunoscute la traversarea frontierei de stat, urmează obligatoriu a fi apostilate la instituțiile abilitate din alte state, cu excepția situației, în care R. Moldova are acorduri bilaterale în vederea recunoașterii reciproce a actelor, cum ar fi: România, Ucraina sau statele CSI. În acest caz, nu este necesară supralegalizarea declarației notariale perfectate.

Totodată, minorii, cetățeni ai R. Moldova, pot călători neînsoțiți peste hotarele țării doar în situația, în care aceștia sînt elevi sau studenți, au împlinit vîrsta de 14 ani și sînt înmatriculați la instituțiile de învățămînt din alte state.

Astfel, la ieșirea din R. Moldova, aceștia vor prezenta actul de înmatriculare la instituția de învățămînt respectivă și declarația eliberată de unul dintre părinți, autentificată notarial, care conține consimțămîntul acestuia pentru ieșirea minorului din R. Moldova cu indicarea țării de destinație, scopului călătoriei și perioadei de aflare a minorului în țara de destinație.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa [email protected].

3
0
2
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав