Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Ce daune au provocat oamenii care au „descoperit” Moldova pe timp de pandemie

1 oct. 2020,, 12:00   Societate
3551 1

Au redescoperit Moldova, însă au adus mari pagube naturii și localnicilor din cele mai frumoase regiuni ale țării. Vorbim de unii turiști care au lăsat în urmă grădini jefuite, animale furate, gunoaie, copaci tăiați, bătăi și multă gălăgie, scriu jurnaliștii de la ecopresa.md.

Localnicii spun că virusul COVID-19 a provocat cel mai mare dezastru ecologic de pînă acum, întrucît cele mai frumoase zone au fost acaparate de un număr mai mare de turiști care au încălcat multe norme sociale.

Mai mult, aceștia au cucerit noi teritorii, de exemplu, plaje absolut goale și necunoscute turiștilor acum un an, precum cea de la Dumeni.

Peste noapte, o bună parte din săteni s-au trezit cu o tabără pasionată să redescopere Moldova, instalată exact peste drum de casele lor de pe malul lacului. „Descoperirea” s-a întîmplat zi și noapte, în ritmul muzicii de pe litoralurile ratate, în fumul amețitor al frigăruilor.

Fîșiile de pămînt pe care s-au odihnit nu aparțin primăriilor din regiune, sînt zone de protecţie a apei. Asta înseamnă că nu a avut cine să strîngă din urma lor, să amenajeze locurile de agrement și să limiteze accesul spre lac. Localnicii și primăriile au putut fi doar martori ai modului cum își improvizează turiștii moldoveni vacanțele pe propriul pămînt.


„Au venit chiar peste drum de casele noastre. Foarte multă mizerie au făcut. Muzică, certuri, bătăi și fum de frigărui am avut zi și noapte. Au sărit la o femeie din sat că își duce vaca la păscut pe drumul unde sînt instalați (ea ani de zile pe acolo merge). Femeia a vrut să-i ocolească mai spre mal și exact atunci s-a surpat malul. Era să se prăbușească cu tot cu vacă. Cînd se încheie sezonul, primăria adună sătenii să strîngă gunoiul. Anii trecuți mai apărea cineva din cînd în cînd pe această plajă, dar în mare parte era pustiu. Într-un an, au venit de la „Ministerul Mediului” și am strîns apoi murdăria după ei”, a spus un localnic.

Primarii localităților spun că nu pot interveni din cauza legislației, dar vor îndemna localnicii să curețe zonele protejate.

De altfel, informația privind situația precară a regiunilor care au înregistrat un flux mare de turiști e confirmată și de specialiștii de mediu. Fenomenul a avut loc în toată țara.

Recent, BNS anunța că, pentru serviciile prestate populaţiei, a fost înregistrată majorarea tarifelor la: serviciile de turism pe teritoriul țării – cu 5,9%, plata pentru foile de odihnă și tratament sanatorial – cu 3,2%, plata serviciilor pentru munca retribuită în gospodării – cu 2,8%, repararea apartamentelor – cu 2,4%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,5% și închirierea apartamentelor – cu 1%.

În perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preț la serviciile pentru energie electrică – cu 6,6% și la serviciile de turism peste hotarele țării – cu 2,8%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?