Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce au răspuns vînătorii la acuzațiile privind împușcarea pisicilor și cîinilor de dragul distracției

16 ian. 2021,, 13:00   Societate
6956 0

Președintele Societății Vînătorilor și Pescarilor din R. Moldova (SVPM), Oleg Ciocoi, nu este de acord cu învinuirile în adresa vînătorilor cu privire la faptul că ei de dragul distracției împușcă cîini și pisici în satul Bobeica, cu permisiunea autorităților locale.

Într-un comentariu pentru Noi.md, directorul SVPM a menționat că decizii de genul celei luate de consiliul local Bobeica există în majoritatea localităților, și vînătorii nu se distrează, dar ajută autoritățile în situația în care acestea nu găsesc o altă soluție.

El a amintit că legea care prevede inclusiv și reglarea numărului prădătorilor periculoși, în cazul dat – al maidanezilor și pisicilor sălbăticite, a fost adoptată încă în anul 1995, așa că de un sfert de secol, an de an, ei adresează consiliilor raionale, primăriilor rugămintea să fie adoptate deciziile respective.

”Oamenii care nu cunosc aceste situații, nu știu toate nuanțele, specificul procedurii în cauză, și-o închipuie ca pe o razie zilnică, în care vînătorii merg în lanț și împușcă toate pisicile și cățeii care le ies în cale, – explică Oleg Ciocoi. – Nu este așa. La o asemenea măsură se apelează doar în cazurile în care există un pericol din partea animalelor sălbătăcite, în special – a cățeilor. Apropo, pisicile au fost incluse în această listă încă pe timpurile sovietice, și au rămas acolo, dar practic ele nu au de suferit. Poate fi vorba despre 4-5 cîini din apropierea unei localități, care trăiesc la marginea pădurii sau pe sectoarele abandonate, atacă animalele domestice din gospodăriile țărănești”, a menționat Oleg Ciocoi.

În opinia sa, dacă e să vorbim despre cifre mai mult ori mai puțin reale, pe parcursul unui an în republică pot fi nimiciți 150-200 cîini sălbătăciți, agresivi. Este o măsură aplicată în caz de necesitate.


Oleg Ciocoi a menționat că ar trebui să ne revoltăm nu pentru faptul că autoritățile locale încearcă să soluționeze cumva o problemă destul de gravă, dar pentru faptul din vina cui apare un număr atît de mare de animale fără adăpost, obligate să fie agresive pentru a supraviețui în condițiile dure ale străzii.
El a amintit apărătorilor drepturilor animalelor și reprezentanților societății civile, că vara mulți cetățeni merg la vile împreună cu animalele de companie, iar toamna majoritatea acestora nu se întorc împreună cu proprietarii, care le lasă în voia sorții.

Președintele Președintele Societății Vînătorilor și Pescarilor din R. Moldova a spus că ar trebui să-i întrebăm pe acești oameni de ce procedează așa cu animalele lor de companie, care, rămase în stradă, încearcă să supraviețuiască în aceste condiții.

Unele rîmîn pe lîngă gunoiști, altele trăiesc la distanța de 200-500 metri de localitate, iar o parte din ele devin agresive, atacă oamenii, provoacă daune fondului vînătoresc.

”Ele se transformă în prădători și nu se deosebesc de lupi, șacali, vulpi, deoarece trebuie să-și caute hrană. De aceea reprezintă un pericol nu numai pentru animalele sălbatice, da și pentru om, căci plus la faptul că-s agresive, ele por fi purtătorii diferitor boli. Uneori vedem cîini de dimensiunile unui lup, care aleargă după căprioare, cerbi, alte animale. Asemenea exemplare chiar prezintă un pericol pentru oameni și alte animale, în privința lor aplicăm prevederile legislative, și nu de dragul distracției”, a spus în concluzie Oleg Ciocoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?