X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce arată averea și CV-ul adjunctului ANP, reținut pentru abuz în serviciu

17 feb. 2021,, 14:42   Societate
3484 3

Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco, care a fost reținut fiind bănuit că ar avea legături cu schema de escrocherie „securitatea-bancară”, declară că a încasat în 2019 un salariu de peste 254 de mii de lei. Ceea ce înseamnă că lunar acesta a primit o leafă de aproximativ 21 de mii de lei. Serghei Demcenco mai declară și o donație de la rude, de circa cinci mii de euro.

În document se mai precizează că și soția acestuia a primit o donație de la rude, tot de cinci mii de euro. Pe lîngă salariu, Demcenco a mai încasat și o pensie de 112.400 de lei de la Centrul Național Anticorupție.

Averea din anul 2018

Pentru comparație, în anul 2018, Demcenco a primit un salariu de două ori mai mic decît în 2019. În declarația de avere acesta declara că a încasat timp de un an un salariu de peste 183 de mii de lei (circa 15 mii de lei lunar) și o pensie de 106 de mii de lei. Și atunci, directorul adjunct al ANP a primit o donație de treii mii de lei de la rude. Iar alte 20 de mii de lei acesta le-a obținut din vînzarea unui bun imobil.

Proprietăți la zi

La capitolul bunuri mobile și imobile, Serghei Demcenco a indicat în declarația sa de avere un teren intravilan estimat la o valoare de zero lei și un apartament cu o suprafață de 56 de metri pătrați, dobîndit în 1994, estimat la aproape 300 de mii de lei.


În 2019, Demcenco și-a cumpărat și o mașină, model „Audi”, produsă în 2009, pentru care ar fi plătit peste 110 mii de lei, echivalentul a cinci mii de euro. Din 2006, aceasta mai are în proprietate un autoturism model „Chevrolet Tahoe”, care a costat atunci 85 de mii de lei. Din anul 2015, familia directorului adjunct de la ANP deține și o motocicletă fabricată în 1975 și cumpărată cu opt mii de lei.

Avere nedeclarată

Anul trecut, zdg a scris că Serghei Demcenco, locuiește de mai mulți ani într-o casă în sectorul Rîșcani al Capitalei, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începînd cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro. Locuința care este amplasată într-un cartier de lux este închisă cu o barieră și supravegheată non-stop de un agent de pază de la o companie privată. Oficial, imobilul i-ar aparține mamei demnitarului, Galina Demcenco, născută în 1945 și originară din satul Prodănești, raionul Florești.

Localnicii din satul de baștină al lui Serghei Demcenco, au spus sursei citate că mama demnitarului, a fost toată viața profesoară de limba franceză la școala din sat, iar tatăl, Mihail Demcenco, decedat între timp, a lucrat în fostul colhoz.

Mai mult, directorul adjunct al ANP este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.

Reacția directorul interimar al Autorității Naționale a Penitenciarelor

În decembrie 2020, directorul interimar al Autorității Naționale a Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru a fost întrebat dacă s-a autosesizat cu privire la investigațiile apărute despre averea lui Demcenco. Acesta a spus că a dispus o verificare a cazului, însă șeful adjunct al ANP nu a fost sancționat și nu au fost aplicate sancțiuni în privința acestuia.

„Faptele au fost semnalate, sînt multe dedesubturi în jurul cazurilor care au fost prezentate. Nu spun că sînt lipsite de obiectivitate, dar e necesar că atunci cînd avem un răspuns oficial, de exemplu, de la ANI în sensul cazurilor, atunci să ne conformăm și să nu căutăm să combatem poziția oficială a organului care este abilitat anume cu aceste responsabilități, să vadă dacă este sau nu adimsă o încălcare în partea ce vizează acuzațiile aduse domnului Demcenco. (…) Ne-am sesizat și am dispus o verificare a cazului care a apărut în presă, pentru a avea noi o claritate totuși în ce măsură e justificată apariția unei asemenea informații. (…) Nu a fost sancționat sau nu urmează anumite sacțiuni disciplicare în privința lui Demncenco”, a comentat Cojocaru.

CV-ul lui Serghei Demcenco

Serghei Demcenco este director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) din mai 2018. Pînă atunci, mai bine de doi ani, a fost director adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), predecesoarea ANP-ului. Înainte de a ajunge adjunct la DIP, Demcenco a activat în cadrul aceleiași instituții, în funcție de șef al Direcției securitate internă.

Conform datelor din CV, pe durata întregii sale cariere, Serghei Demcenco a activat în funcții de stat. În perioada 1993-2010, a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar între anii 2010-2012 – la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, transformat ulterior în Centrul Național Anticorupție (CNA) unde, de asemenea, a activat în anii 2012-2014, înainte de a intra în sistemul penitenciar. Serghei Demcenco deține gradul special de comisar-șef de justiție.

Șeful adjunct de la ANP - acuzat de maltratarea unei persoane

ZDG mai scrie că anterior, Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro.

Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern. Totodată, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat atunci să răspundă acuzațiilor.

Reținerea lui Demcenco

Potrivit unui comunicat emis marți, 16 februarie, de Procuratura Generală, după reținerea acestuia, oamenii legii au efectuat un șir de percheziții la domiciliul, în automobilul și în biroul de serviciu al bănuitului.

În prezent, funcționarul reținut este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale. În faza imediat următoare, procurorii urmează să-i înainteze învinuirea persoanei vizate și să depună la judecătorul de instrucție un demers pentru plasarea acesteia în arest preventiv.

Potrivit legii penale, astfel de infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 8 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?