Ce ar putea păţi magistrații CC care nu vor demisiona din proprie inițiativă

Ce ar putea păţi magistrații CC care nu vor demisiona din proprie inițiativă

La începutul acestei săptămîni, prim-ministra Maia Sandu a cerut demisia magistraților Curții Constituționale. Se întîmpla după ce judecătorii CC și-au anulat hotărîrile din 7-9 iunie. După solicitarea premierului, demisiile însă au întîrziat să apară. 


Astăzi, la o emisiune de la postul public de televiziune, Maia Sandu a fost întrebată ce se va întîmpla dacă magistrații Înaltei Curți nu vor ceda fotoliile, în contextul în care aceștia sînt inamovibili pe durata mandatului, scrie Agora.


Potrivit Maiei Sandu, există o soluție și în cazul în care magistrații Curții vor refuza să plece de bunăvoie.


„Va fi o evaluare externă a judecătorilor și raportul Comisiei de la Veneția. În cazul unei evaluări externe, vin experți internaționali și locali, se ia dosarul fiecărui judecător și se analizează ce a fost conform sau neconform legii în deciziile sale. Se verifică presa de investigație, se uită ce case are judecătorul în cauză, raportat la salariul său. Dacă magistrații nu pot să răspundă la nereguli, sînt nevoiți să plece. Asta e metoda modernă de curățare a sistemului”, susține Sandu.


Precizăm că Legea cu privire la Curtea Constituțională, art. 13, prevede că judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului. 


Art. 14 prevede că magistrații CC sînt inamovibili pe durata mandatului, însă pot pleca din funcție din proprie inițiativă.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load