TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce a decis Curtea de Apel Bălți în dosarul Pădurea Domnească

Ce a decis Curtea de Apel Bălți în dosarul Pădurea Domnească

Curtea de Apel Bălți a casat parțial sentința pronunțată de Judecătoria Fălești în dosarul vînătorii din Pădurea Domnească, la care au participat mai mulți funcționari de rang înalt și la care a fost rănit mortal Sorin Paciu.

Decizia a fost pronunțată după ce dosarul s-a aflat pe masa magistraților de la CA Bălți aproape timp de patru ani.


Contactată telefonic, Tatiana Ioniță, procuror-șef la Procuratura de circumscripție Bălți, a declarat pentru ZdG că magistrații de la CA Bălți au admis apelurile procurorilor, dar și ale inculpaților, casînd parțial sentința pronunțată de prima instanță.

Astfel, în privința fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, singurul învinuit de omorul lui Sorin Paciu, magistrații au decis absolvirea acestuia de pedeapsă pentru că a expirat termenul de prescripție.

„În contextul încălcărilor regulilor de vînătoare, instanța a decis că în acțiunile lui Gheorghe Crețu nu sînt elemente constitutive ale infracțiunii prevăzute de vînătoarea ilegală, ci este o abatere contravențională. A expirat însă termenul de prescripție și acesta nu a fost atras la răspundere contravențională. Sentința pe celălalt capăt (n.r.:omor din imprudență) a rămas însă în vigoare. Gheorghe Crețu a fost însă absolvit de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripție”, a declarat pentru Ziarul de Gardă avocatul lui Gheorghe Crețu, Emanoil Ploșnița.

Celelalte persoane vizate în dosar, Ion Lupu, fostul director al Moldsilva, Denis Irimciuc, directorul Rezervaţiei Pădurea Domnească, şi Valeriu Svistun, inginer din cadrul Rezervaţiei, au fost achitate de prima instanță pe motiv că nu s-a constatat fapta infracțiunii. Magistrații de la CA Bălți i-a găsit însă vinovați pe Irimciuc și Svistun de abuz de putere și serviciu, condamnîndu-i la amendă în mărime de 75 de mii de lei, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pentru un termen de 3 ani. Ion Lupu a fost însă achitat și de această instanță.

Totodată, magistrații de la CA Bălți au modificat sentința și sub aspectul încasării prejudiciului care a fost pretins de partea vătămată. Astfel, Crețu, Svistun, Irimciuc, dar și Pădurea Domnească, vor fi obligați să achite prejudiciu moral, material, cheltuieli de judecată, acoperirea cheltuielilor de înmormîntare, precum și prejudiciu cauzat pentru pierderea întreținătorului copilului minor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load