Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Cazul Uzinei Metalurgice din Rîbnița: Platforma DA cere retragerea solicitării către UE

31 ian. 2022,, 11:39   Societate
6205 0

Platforma DA cere pornirea unei anchete penale cu identificarea persoanelor din diferite ministere care au lobat interesele Uzinei Metalurgice din Rîbnița și retragerea solicitării către UE privind ridicarea resticțiilor de export a deșeurilor metalice în R. Moldova, informează Noi.md.

Potrivit unui comunicat emis presei, formațiunea precizează că în spatele acestei afaceri ar sta fostul deputat PD, Vladimir îAndronache, prin intermediul companiei „BPM-Trading SRL”, care urmărește monopolizarea piețelor deșeurilor metalice, betonului și cimentului.

”În prezent, Moldova se confruntă cu o diversiune economică din partea regimului separatist prin acțiuni concertate ale Uzinei Metalurgice din or. Rîbnița și dealer-ul exclusiv al acestuia, compania „BPM-Trading SRL”, în coordonare cu Vladimir Andronache, care sînt foarte aproape de a monopoliza piețele deșeurilor metalice, betonului și cimentului. Alarmant este că acțiunile respective sînt desfășurate cu concursul unor demnitari de stat de la guvern.

În luna noiembrie 2021 Uniunea Europeană, în contextul implementării Pactului verde, a interzis exportul în Moldova a deșeurilor de metale feroase, destinate reciclării, din cauza nerespectării cerințelor față de mediu ambiant. Unicul beneficiar al acestui export a fost Uzina Metalurgică din Rîbnița, care este principalul contribuabil al Transnistriei și nu are nicio tangență cu bugetul Republicii Moldova. Astfel, UE ne-a oferit o oportunitate pentru diminuarea semnificativă a bazei economice a enclavei separatiste”, se arată în nota Platformei DA.

Potrivit, formațiunii politice, în decembrie 2021 întreprinderea din stînga Nistrului a întreprins un atac de lobby. Compania a abordat oficialii din Uniune Europeană, precum și a cerut într-un stil ultimativ de la autoritățile de la Chișinău să solicite ridicarea urgentă a restricțiilor.


”În paralel, distribuitorul Uzinei, SRL BPM-Trading, care totodată este și dilerul exclusiv al fabricii de ciment din Rîbnița, întreprinde acțiuni agresive economice pentru a monopoliza piețele de metal, ciment și beton. Avînd la dispoziție resurse energetice ieftine pe malul stîng al Nistrului și folosind masiv mijloace financiare în numerar, compania respectivă acționează dur în vederea eliminării altor concurenți din Moldova, care achiziționează deșeuri metalice și produc ciment și beton. Totul se întîmplă pe fundalul pasivității suspecte a SA Metalferos, care după schimbarea conducerii din octombrie, practic nu activează și a rămas cu conturi bancare blocate, iar mulți angajați de acolo, controlați de Andronache, au plecat la „BPM-Trading SRL”. Iar Agenția Proprietății Publice, care gestionează aceasta entitate, nu vine cu niciun plan de redresare a situației.

Dar, cel mai grav este faptul că unii reprezentanți ai guvernării contribuie la expansiunea economică a separatiștilor. Din păcate, Ministerul Mediului, fără consultări publice și discuții largi cu organele ce asigură securitatea țării, a expediat către UE o scrisoare, prin care de facto susține cererea Uzinei Metalurgice din Rîbnița privind anularea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în Moldova. Argumentul că nu este bine că Moldova să fie în lista neagră a UE nu ține deloc, întrucît în aceasta listă, se află doar o singură întreprindere din Rîbnița, care nu poate fi controlată de autoritățile de la Chișinău și de la care vine destabilizarea economică, evaziunile fiscale și contrabanda. Menționăm că, nicio compania de pe malul drept al Nistrului nu a solicitat ridicarea restricțiilor. Din contra, un investitor potențial a menționat oficial că piața internă de deșeuri metalice la moment este suficientă, avînd volum anual de circa 360 mii tone. Deci, constatăm cu mare îngrijorare că autoritățile Republicii Moldova au devenit din motive absolut neclare avocatul unei întreprinderii din zona transnistreană, care acționează netransparent și prezintă pericolul pentru securitatea economică a R. Moldova”, declară formațiune

În acest context, Platforma DA cere ca guvernarea să renunțe la promovarea intereselor economice ale regimului separatist și să întreprindă urgent următoarele măsuri:

1. Să fie publicată scrisoarea adresată către Uniune Europeană de către Ministerul Mediului privind ridicarea risticțiilor de export a deșeurilor metalice în Moldova și să retragă imediat această solicitare;

2. Să fie pornită o anchetă internă și, după caz, penală pe cazul acestei scrisori cu identificarea persoanelor din diferite ministere, care au lobat interesele Uzinei Metalurgice din Rîbnița;

3. Să fie sesizat Consiliului Concurenței pentru investigarea activităților „BPM-Trading SRL” sub aspectul acțiunilor anticoncurențiale;

4. Să fie efectuat un control fiscal amplu, cu implicarea Serviciului Prevenirii și Combaterii Spălării de bani, în privința activităților companiei „BPM -Trading SRL” în contextul folosirii masive a mijloacelor financiare în numerar de proveniență dubioasă;

5. Să fie schimbată conducerea SA Metalferos și neadmisă falimentarea întreprinderii. De asemenea, să fie relansată activitatea acesteia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?