Criza energetică stiri: 792
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Cazul presupusei mitei luate de Robu: Au fost sesizată Președinția, CSP și ambasadele europene

23 noi. 2021,, 15:23   Societate
4976

Președinția Republicii Moldova, Delegația Uniunii Europene la Chișinău, Consiliul Superior al Procurorilor, precum și mai multe ambasade ele statelor UE acreditate la Chișinău, au fost sesizate în legătură cu presupusa tentativă de luare de mită a Procurorului General interimar, Robu Dumitru, notează Noi.md cu referire la unimedia.

Sesizarea a fost transmisă de către activistul civic Veacceslav Valico, fost candidat independent la funcția de deputat.

Valico a declarat, în cadrul unei conferințe de presă că, prin intermediul acestor adresări, a cerut intervenția misiunilor diplomatice și ale instituțiilor statului investigarea obiectivă a cazului de implicare a lui Dumitru Robu într-un act de corupție. „

Dumitru Robu spune că a cumpărat mașina pentru cumnatul său din Italia, dar o conducea altă persoană. Robu susține că cei 10 mii de euro (200 de mii de lei) pe care îi socoate în acel video sînt plata pentru o mașină. Însă documentele prezentate tot de el arată că mașina a costat doar 45 de mii de lei. Nu susțin nimic, însă societatea civilă are bănuiala rezonabilă că, astăzi, Procuratura Generală nu este independentă. De aceea, credem că Dumitru Robu trebuie să se retragă și să aibă loc o investigație independentă”, susține activistul civic.

Potrivit lui, învinuirile la adresa procurorul-șef interimar, Dumitru Robu trebuie investigate și de Consiliul Suprem de Securitate și Consiliul Superior al Procurorilor.


„Știți ce nu-mi este clar? De ce după acest video, după publicarea acestor informații, pînă acum nimeni nu a ieșit cu vreo reacție. Nici CSP, nici fracțiunea parlamentară a partidului aflat la guvernare, nici președintele țării nu au au vrut să descoase acest caz. Poate astăzi oare societatea civilă să mizeze pe sprijinul autorităților și al Procuraturii? Este oare astăzi vreun sens să ne adresăm Procuraturii Generale și să căutăm dreptatea acolo? Anul trecut, în noiembrie, poporul, eu personal, am votat împotriva acestor lucruri, am votat împotriva „kuliokului”, împotriva procurorilor care locuiesc în case de lux, în timp ce povestesc despre faptul că aceste case le-au fost dăruite de părinți. Fac apel la toate organizațiile neguvernamentale care au luptat pînă acum împotriva abuzurilor și neregulilor să reacționeze. Pentru că altfel nu înțelegem ce se întîmplă. Kuliokul îl vedeți, dar pe procurorul interimar cum numără bani și achită pentru o mașină pe care nu o va conduce cumnatul său nu-l vedeți”, a declarat Valico.

Săptămîna trecută, în mass-media a apărut un video în care Dumitru Robu număra o sumă mare de bani.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав