X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Cazul păcurii îngropate: Directorul interimar al Termoelectrica, anunță concluziile Comisiei de anchetă

15 aug. 2023,, 13:13   Societate
2925 0

Comisia de anchetă a prezentat concluziile privind incidentul din gospodăria cu păcură, iar persoanele responsabile urmează a fi sancționate, a declarat directorul general interimar al SA Termoelectrica, Iurie Razlovan, în cadrul unei conferințe de presă.

Directorul interimar al întreprinderii a explicat că s-a produs o fisură la o conductă cu abur și s-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură. Ar fi vorba de 100 sau 200 de kg.

„Într-adevăr a fost o fisură la o conductă de abur, s-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură cu abur. S-a întîmplat în luna 11-a anul 2022, în noaptea de 7 spre 8. Operatorii au acționat corect. Ce a urmat mai departe, cum s-a gestionat situația, de acolo rezumă problemele respective. Păcura trebuia colectată, păcura trebuia depozitată corespunzător, după care predată la o întreprindere care poate să gestioneze materialul respectiv, lucru care nu s-a întîmplat. Actualmente avem păcura colectată, depozitată în saci și urmează să identificăm un agent economic care ar putea preluat materialul respectiv”, a explicat Iurie Razlovan, anunță Noi.md cu referire la radiomoldova.md

De asemenea, directorul interimat al SA Termoelectrica a respins informațiile precum că păcura ar fi fost de calitate proastă.

„Eu toată documentația din întreprindere am scos-o din contabilitate, am lucrat cu colegii, astfel, neajunsuri pe partea contabilă de evidență a materialelor respective nu am depistat. Păcura care a fost arsă este conformă contabilizării. Alt lucru invocat a fost „păcură de calitate proastă”. Am luat toate procedurile de achiziție din ultimii doi ani, toate certificatele sînt prezentate și conforme caietului de sarcini. Păcura procurată în ultimii doi ani este conformă. Dacă au fost cumva documente trucate, deja trebuie să lucreze alte organe competente”, a declarat Iurie Razlovan.


Potrivit lui Razlovan, nu a fost o catastrofă ecologică, precum s-a vehiculat, dar întreprinderea a fost amendată totuși de Agenția de Mediu.

„Este vorba despre 100-200 de kg, este o pierdere tehnologică nesemnificativă, raportată la cantitățile care se ard și se depozitează. A fost un proces verbal de control al Agenției de Mediu, care a stabilit niște măsuri ce urmează a fi luate de întreprindere. Păcura trebuie amestecată cu argilă și reciclată. A fost aplicată și o amendă, care a fost achitată (circa 20 de mii de lei) (...) Au fost amendate cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere din cadrul întreprinderii SA Termoelectrica. (...) Incidentul s-a întîmplat la CET 2, unde e gospodăria de păcură, acolo sînt toate rezervele de materiale. sînt niște rezervoare din metal. Proiectul construcției prevede o talpă dintr-un strat argilos-nisipos cu bitum, bine tasat, după care vine construcția metalică. Construcția este prevăzută pentru o scurgere, ce poate apărea. Acolo mai există un dig, un val de pămînt, care în cazul unei avarii, reține păcura. Nu a fost o catastrofă ecologică. Ceea ce trebuia de făcut - trebuia de strîns păcura respectivă și reutilizată corect”, a spus directorul interimar al SA Termoelectrica.

Amintim că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a prezentat imaginile în care se vede cum o cantitate mare de păcură este îngropată pe teritoriul Termoelectrica.

0
2
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?