COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 523
Coronavirus stiri: 7843

Cazul lui Morari împotriva lui Borș: Decizia Judecătoriei Centru

17 noi. 2021,, 12:36   Societate
1772 1

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins acțiunea înaintată de fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, împotriva omului de afaceri Igor Borș, co-proprietar al rețelei de benzinării Vento, privind „apărarea onoarei, demnității și reputației personale”.

Decizia de a respinge acțiunea înaintată de Viorel Morari a fost luată de magistratul Ciprian Vlah, președinte al ședinței de judecată, care a calificat-o drept neîntemeiată, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Hotărîrea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile.

În ianuarie 2021, avocatul Victor Munteanu și businessmanul Igor Borș au făcut dezvăluiri din dosarul Vento. Principalul vinovat pentru persecuțiile la care au fost supuși proprietarii, dar și persoanele care pur și simplu închiriau spații de la benzinăriile din rețeaua Vento ar fi fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

În cadrul unei conferințe live, Igor Borș a relatat: „Deja după ce am fost eliberat, am avut o întîlnire cu domnul Plahotniuc. M-a întrebat – cum credeți, cine a dorit să vă ia afacerea? Întrebarea a fost pusă deoarece în mass-media a fost un articol în care se menționa că noi am dat afacerea, care ar fi fost preluată de oameni apropiați Partidului Democrat. I-am răspuns că nu știu cui ar trebui acest lucru, dar știu sigur că acest lucru îl știe acea persoană care v-a spus dvs despre o așa-zisă legătură cu domnul Platon. El mi-a spus imediat că acest om a fost Viorel Morari. Nu m-am așteptat la un răspuns atît de sincer, pentru că asemenea lucruri nu se spun”.


La 9 decembrie 2020, omul de afaceri Igor Borș, co-proprietarul rețelei de benzinării Vento, a fost achitat de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Decizia a fost pronunțată ca urmare a retragerii, de către Procuratura Anticorupție, a tuturor învinuirilor față de acesta. Totodată, magistrații au dispus ridicarea sechestrelor de pe toate bunurile mobile și imobile ale acestuia, dar și de pe conturile bancare ale persoanei juridice SRL Datario, care la fel a fost achitată.

Omul de afaceri Igor Borș a fost reținut pe 3 martie 2018, într-un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupție, instituție condusă la acel moment de Viorel Morari. Borș era acuzat, împreună cu alți șase presupuși complici, de spălare de bani și evaziune fiscală.

Procurorul de caz, Roman Statnîi, a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două pînă la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș.

Acesta a fost eliberat după 12 luni de detenție, doar pentru că legislația nu permite plasarea unei persoane în arest preventiv pe un termen mai mare de un an.

Potrivit Procuraturii Generale, la baza urmăririi penale a omului de afaceri a stat actul emis în urma unui control fiscal, anulat ulterior de instanța de judecată, efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de pînă la venirea co-proprietarului în afacere. „Igor Borș era doar co-proprietar, împreună cu fratele său, neavînd nicio funcție executivă și nerealizînd în acest sens nici o activitate de administrare a acestei întreprinderi”, menționează organul de urmărire penală.

„În prezent, acțiunile poliției și ale procurorilor anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfășurare, despre rezultatele căreia Procuratura va informa suplimentar”, se mai arată în comunicatul PG.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării Vento.

Anterior, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul ce l-a vizat pe Igor Borș a fost o vendetă personală a lui Viorel Morari. „Șeful PA de atunci s-a folosit de funcția sa pentru a înlătura un potențial concurent, proprietarul rețelei de benzinării Vento, care a vrut să deschidă o stație peco în apropiere de cea a familiei Morari”, a declarat Stoianoglo.

Viorel Morari a calificat declarațiile lui Stoianoglo drept „acuzații grave” și consideră că acesta „s-a expus doar în baza percepțiilor personale”.

Numele fraților Andrian și Igor Borș se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane. În luna iunie 2020, Procuratura Generală a anunțat despre clasarea cauzei penale în privința lui Andrian Borș, care a reușit să scape, la acea perioadă, de arest, fiind plecat peste hotare.

În februarie 2020, printr-o dispoziție emisă de procurorul general, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările către instituție privind o listă întreagă de dosare pretins politice.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X