COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 588 000   INFECTAȚI 259 108(+166)   TRATAȚI 251 741     DECESE 6250(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2823
Puterea stiri: 6282
Coronavirus stiri: 7247

Case vechi de sute de ani, descoperite în satul Țîra, raionul Florești

11 mai. 17:31   Societate
1502 0

Mici, dar destul de încăpătoare și călduroase. Vorbim despre bordeiele din satul Țîra, raionul Florești, pe care localnicii le mai numesc băști.

Locuințele rupestre, vechi de sute de ani, sînt o raritate în țara noastră și au fost, ani la rînd, cartea de vizită a satului. Pentru că tot mai mulți localnici iau calea pribegiei, acum, acestea sînt lăsate în paragină, transmite Noi.md cu referire la Orheitv.md.

Maria Fiodorovici din satul Țîra, raionul Florești, este unul dintre puținii locuitori care mai stă și astăzi în bășcuța săpată în pămînt de socrii săi. Construcția are mai bine de 100 de ani și este cel mai bun refugiu în zilele friguroase de iarnă, dar și în zilele toride de vară.

Maria Fidorovici: „Iată bășcuța aceasta a fost construită de socrul meu în 1904. Casa este foarte mare și pentru a o încălzi este nevoie de multe lemne, am avut cazan și l-am scos. Achitam foarte mult. Iarna aici este cald, iar vara este răcoare”.

Mătușa Maria ne-a mărturisit că nu este băștinașă din Țîra, s-a mutat aici acum 50 de ani, după ce s-a căsătorit. Bordeiul a devenit cu timpul casa ei, pe care și-a amenajat-o cu tot de ce are nevoie o gospodină în bucătărie. Iar de sărbători pregătește bucatele la cuptor, așa ca pe vremuri.


Maria Fidorovici: „De toate am aici. Eu nu merg în casă să gătesc, aici este tot de ce am nevoie, și ceaun și rolă. Aici coc, aici am cuptorul. Aici de sărbători coc pîinea, gătesc cartofii, sarmalele”.

Acum doi ani, în Țîra s-a organizat și un festival în cinstea bășcuțelor locuibile din sat. Deși autoritățile locale afirmă că astăzi aici sînt peste 30 de astfel de locuințe, cutreierînd satul am găsit doar una. Celelalte, fie au fost transformate în depozite, fie au fost lăsate în paragină. Mătușa Clava are 87 de ani, iar soțul i-a decedat. Avea grijă de locuința săpată în pămînt pe cînd părinții încă erau în viață, dar acum nu-i mai ajung puteri.

Claudia Tocan: „Eu nu mai pot îngriji deja de bășcuță. Se năruie tot”.

Lilia Ungureanu: „Iată în această bașcă părăsită au trăit părinții mătușii Clava Tocan. Aceste băști erau săpate în pămînt, în formă de arc. Băștile erau unse cu lut gros apoi date cu var”.

Satul Țîra este cea mai veche localitate din raionul Florești și are peste 550 de ani.

Potrivit unor legende, primele băști din cătun au fost construite acum 500 de ani de către ostașii lui Ștefan Cel Mare.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽