X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

Carp: Rolul SIS este să deconspire toată rețeaua creată de Gorgan

12 iun. 07:08   Societate
9322 0

Rolul Serviciului de Informații și Securitate este să deconspire toată rețeaua pe care a construit-o Igor Gorgan.

Astfel comentează deputatul PAS, Lilian Carp, cazul fostului șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, suspectat de legături cu serviciile secrete. Lilian Carp spune că informația apărută în presă era cunoscută de oamenilor legii, însă miza reprezentanților SIS este să scoată în vileag toată rețeaua creată de Gorgan, notează IPN.

Potrivit unei investigații realizate de publicația The Insider, fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, ar fi oferit reprezentanților GRU (Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse) informații despre situația politică din Republica Moldova și vizitele oficialilor ucraineni. Președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, spune că SIS știa despre faptul că Gorgan ar fi informator rus, însă a tăinuit informația pînă la deconspirarea întregii rețele.

„Sunt multe cîrtițe indiferent cine se află la guvernare. Aceste cîrtițe sînt racolate periodic de către Federația Rusă. Problema este în depistarea acestor cîrtițe, iar rolul principal revine Serviciului de Informații și Securitate. Din ceea ce a declarat SIS, înțelegem că ei cunoșteau acest lucru. Probabil nu băteau alarma pentru că monitorizau toată rețeaua pe care o avea Gorgan. Cînd cunoști personajul-cheie poți monitoriza legătura sau rețeaua pe care el și-o construiește pentru a obține informații. Aici SIS trebuie să vină cu mai multe informații, dacă sînt detalii pe care trebuie să le scoată în evidență. Dar activitatea SIS nu este o activitate despre care trebuie să se vorbească la microfon. SIS avea drept rol să deconspire toată rețeaua pe care a construit-o Gorgan”, a spus Lilian Carp în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Lilian Carp respinge orice asociere a lui Igor Gorgan cu PAS, formațiune care era parte a alianței PSRM-ACUM. Carp spune că Igor Gorgan a fost numit de două ori la șefia Marelui Stat Major de către ex-președintele Igor Dodon.

„El a fost numit în 2016, iar decretul a fost semnat de președintele de atunci Igor Dodon. Apoi a fost numit în 2019 la propunerea lui Voicu, care era ministrul lui Dodon, iar Dodon a semnat decretul pentru numirea lui. În ambele cazuri, Gorgan a fost numit prin decretul președintelui Dodon. El a fost înaintat de către ministrul apărării Voicu, Voicu fiind omul lui Dodon, decretul a fost semnat de Dodon care avea informații de la SIS pe masă cine este această persoană”, a mai spus președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Ieri, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care i-a retras fostului șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, distincțiile de stat. Este vorba despre Medalia „Meritul Militar” și Ordinul „Credință Patriei”.Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/lilian-carp-sînt-multe-cartite-rolul-sis-este-sa-7965_1105102.html#ixzz8cuImioZ9
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

1
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав