Carina Ţurcan va continua să stea sub arest

Carina Ţurcan va continua să stea sub arest

Fosta membră a consiliului de administrație al Inter RAO, Carina Ţurcan, va rămînea sub arest pînă pe 14 aprilie.


Curtea raionului Lefortovo din Moscova a prelungit pînă la data de 14 aprilie termenul de arest pentru Carina Ţurcan, fostă membră a consiliului de administrație al companiei Inter RAO, aflată în închisoare sub acuzaţia de spionaj, a declarat avocatul său Ivan Pavlov pentru RIA Novosti.


„Instanța a satisfăcut cererea anchetatorului de a prelungi măsura preventivă", a declarat avocatul Ivan Pavlov.


Potrivit declaraţiilor anterioare ale lui Pavlov, ea este acuzată de transferul informațiilor despre companiile energetice rusești către serviciile de informații din Moldova. Potrivit avocatului, Ţurcan este acuzată de faptul că, în august, 2004, a devenit agent al serviciului secret din Moldova.


În aprilie 2015, acuzata a primit o versiune electronică a "proiectului de document al Ministerului Energiei privind anumite aspecte ale acțiunilor companiilor energetice ruseşti pe canalul de cooperare internațională". La sfîrșitul lunii septembrie 2015, ea a transmis acest document serviciului secret al Republicii Moldova. În același timp, după cum subliniază avocatul, nu este clar unde, cum și în ce condiții a avut loc transferul informațiilor.


Potrivit acestuia, specialiștii implicați de FSB au ajuns la concluzia că informațiile din acest document constituie un secret de stat. Ţurcan nu-şi recunoaşte vina.


Cazul poartă parafa "super-secret", deci practic nu se știe nimic despre conţinut. Potrivit surselor RIA Novosti din sectorul energetic, Ţurcan a participat la activităţile privind furnizarea de energie electrică din Rusia în Ucraina și din Ucraina în Crimeea, în perioada 2014-2015. După cum notează ediţia RBC, FSB o suspectează de transmitere în beneficiul României, membră a NATO, a unor informații cu privire la acest subiect. O altă versiune: transferul de informații despre proiectul de construcție a centralei nucleare Akkuyu în Turcia.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load