Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Carina Țurcan, condamnată pentru spionaj, a depus o plîngere la Curtea Constituțională

20 dec. 2021,, 16:00   Societate
3394 4

Carina Țurcan, fost top-manager al Inter RAO, s-a adresat la Curtea Constituțională a Federației Ruse cu o plîngere în care contestă prevederile legii referitoare la recunoașterea mărturiei martorilor ca dovadă admisibilă, fără a specifica sursa de informații din cauza interzicerii divulgării acesteia - o astfel de mărturie, după cum insistă ea, a stat la baza sentinței sale.

Textul plîngerii a fost prezentat Interfax de către reprezentanții lui Țurcan la Curtea Constituțională, Anna Stavițkaia și Grigorii Vaipan.

"În conformitate cu articolul 75 din Codul de Procedură Penală al Federației Ruse, mărturiile martorului este o dovadă inadmisibilă dacă martorul nu poate numi sursa conștientizării sale. Țurcan a fost găsit vinovată de spionaj, de fapt, în baza mărturiei unui martor secret care a declarat că Țurcan era spion, dar nu a furnizat nicio informație concretă, referindu-se la faptul că nu poate dezvălui sursa informațiilor în legătură cu secretul de stat", a explicat Stavițkaia pentru Interfax.

"Instanțele au recunoscut că aceste declarații sînt permise, deoarece sursa de informare a martorului este activitatea de informații și el poate să nu dezvăluie sursa de furnizare a informațiilor. Acesta este un precedent foarte periculos, deoarece cu o astfel de interpretare a legii, oricine poate fi găsit vinovat de orice și fără dovezi", a menționat avocatul.

Conform textului plîngerii, instanța care a examinat dosarul lui Țurcan nu a exclus mărturia unui angajat al Serviciului de informații FSB din Federația Rusă, oferită de acesta sub pseudonim, în ciuda faptului că acest martor a refuzat să explice de unde a primit dovezile materiale "din cauza interdicției de a dezvălui informații despre sursele și rezultatele activității de investigație operativă, despre persoanele infiltrate în grupuri criminale organizate, despre angajații secreți ai organismelor care desfășoară activități de investigație operativă și despre persoanele care îi asistă confidențial".


Țurcan solicită Curții Constituționale să recunoască drept neconstituționale prevederile Codului de procedură penală - la articolul 75 și la articolul 89 - în partea în care au permis instanțelor să refuze recunoașterea de către aceasta drept inadmisibilă în calitate de probă a mărturiei unui angajat anonim.

În plus, ea solicită Curții Constituționale să se pronunțe că hotărârile judecătorești care au avut loc în cazul ei pot fi supuse revizuirii "în conformitate cu procedura stabilită".

Țurcan a fost condamnată de Tribunalul orașului Moscova la 15 ani într-o închisoare cu regim general, cu plasarea în bugetul satatului a peste 656 de milioane de ruble confiscate de la ea pentru spionaj în favoarea Moldovei. Sentința primită a fost lăsată neschimbată Curtea de Apel și Curtea de casare.

Țurcan a pledat mereu nevinovată. Apărarea, în special, a insistat că dovezile împotriva ei ar fi putut fi falsificate.

În prezent, Țurcan își execută pedeapsa într-o colonie din Ținutul Altai.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?