COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

Care sînt reacțiile la anunțul Termocentralei de la Cuciurgan

8 oct. 2021,, 15:57   Societate
1913 0

Furnizarea de energie electrică către consumatori ar putea fi redusă proporțional, începînd cu 11 octombrie, dacă situația cu furnizarea de gaze naturale nu va fi rezolvată, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

Despre acest lucru anunță conducerea companiei Centrala Termoelectrică Moldovenească (Termocentrala de la Cuciurgan), într-o scrisoare publică. Solicitată de IPN pentru un comentariu, consilierul ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Alina Merlici, a comunicat că Andrei Spînu discută, astăzi, la Sankt Petersburg, în cadrul unor întrevederi cu factori de decizie din Rusia, inclusiv de la Gazprom, despre furnizarea de gaze naturale Republicii Moldova, iar despre rezultatele discuțiilor va informa la întoarcerea în țară.

{{ 554143}}Centrala Termoelectrică Moldovenească notifică consumatorii despre probabilitatea reducerii sau chiar încetării aprovizionării cu energie electrică, pînă la soluționarea problemelor aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova și încheierea unui acord între Gazprom și Moldovagaz. Anunțul vine după ce și furnizorul de gaze din Republica Moldova a făcut apel către consumatori să reducă consumul de gaze prin trecerea la combustibili alternativi, mai ales agenții economici – de exemplu, fabricile de zahăr, să înlocuiască gazele cu combustibil alternativ, păcură.

Contractul privind furnizarea de gaze naturale către Moldova, încheiat între Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie, iar cele două companii au ajuns la un acord cu privire la prelungirea termenului acordului cu o lună.

Cota energiei electrice livrată de Centrala Termoelectrică Moldovenească (deţinută de gigantul rus Inter RAO EES) în balanţa energetică a Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană) constituie peste 80%. Celelalte 20% sînt produse de Centrala termoelectrică din Chișinău, CET Nord, și din surse de energie regenerabilă.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X