TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Care sînt planurile de creație ale teatrului Cehov pentru cel de-al 86-lea sezon teatral

Teatrul Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov" produce în fiecare an cîte cinci premiere și speră că anul acesta nu va fi o excepție.

Anunțul a fost făcut de către directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat. A. P. Cehov, Artist al Poporului din Moldova, Constantin Haret, transmite Noi.md.

El a reamintit că cel de-al 86-lea sezon teatral s-a deschis în septembrie 2020. Necătînd la pandemie, trupa a participat la programul federal "Turnee mari" (Большие гастроли) pentru al treilea an consecutiv. Cehoviștii au prezentat pentru spectatorii ruși la Briansk spectacolul "Идущий по небу". Iar după aceasta au prezentat același spectacol la Festivalul "Teatrelor rusești din străinătate", care a avut loc la Moscova. La acest festival teatrul Cehov a participat al doilea an la rînd. La sosirea în Chișinău, "cehoviștii" au început munca la o nouă lucrare: ”Micii burghezi”(Мещане) după M. Gorki.

Premiera dramei lui M. Gorki "Micii burghezi" în regia regizorului invitat Slava Sambriș, conducătorul artistic al Teatrului Republican "Luceafărul", va avea loc în perioada 19-21 februarie. Veaceslav Sambriș a lucrat anterior la Teatrul "Eugene Ionesco", apoi la teatrul independent "Spălătorie" și a predat la cursurile de actorie la Academia de Arte. După plecarea lui Sambriș de la teatrul de stat, el a lucrat la spectacolul "Cîntăreața cheală", prezentarea căruia a avut loc la teatrul de păpuși din Moscova. După încheierea proiectului în Rusia, Veaceslav s-a întors la Chișinău.

Veaceslav Sambriș a menționat că, după ce a fost invitat la teatrul Cehov, el s-a gîndit cît de minunat ar fi să-l pună în scenă pe Gorki în limba sa maternă rusă. "Pentru mine a devenit un fel de provocare. Și, după cum bine știm, la noi nu sînt atît de multe spectacole după Gorki", a spus regizorul.
Asistența în pregătirea spectacolului a fost acordată de Ambasada Rusiei în Moldova și Teatrul Republican "Luceafărul". Noul conducător artistic al teatrului "A.P.Cehov", Vitalie Drucek, a menționat că o astfel de colaborare între instituțiile teatrale va avea loc și în continuare.


Se preconizează că la începutul lunii martie, la Teatrul Cehov vor începe repetițiile pentru un nou spectacol - comedia-farsă "Mătușele" (Тетки) a dramaturgului modern rus Alexandr Korovkin, pusă în scenă de regizorul teatrului, Dmitri Koev. Spectacolul este prilejuit aniversării actriței Liudmila Kolohina. Premiera sa este programată aproximativ pentru sfîrșitul lunii aprilie.

Planurile imediate ale teatrului includ o plecare în aprilie cu spectacolul lui Dmitri Koev "Белый кролик, или «Когда не все дома" la festivalul "Întîlnirile în Rusia", care are loc în mod tradițional la Festivalul-teatru "Casa Baltică".

În același timp, regizorul și actorul de teatru Ghenadie Boiarkin, care s-a recomandat drept regizor de povești, va începe să lucreze asupra poveștii "Motanul încălțat" de Charles Perrot.

La începutul lunii iulie este preconizată o altă premieră a unui spectacol după opera lui Dostoievski, avînd în vedere că în anul 2021 se sărbătoresc 200 de ani de la nașterea lui F. M. Dostoievski. Se știe că spectacolul după opera lui Dostoievski cu ocazia acestei aniversări va fi pregătit de un alt regizor invitat, Alexandru Vasilachi, dar în baza cărei lucrări a lui Dostoievski va fi acest spectacol - deocamdată este secret.

După vacanță, la teatrul Cehov va începe lucrările asupra dramaturgiei lui Cehov, Dumitru Acriș, care în ultimul timp pune în scenă multe spectacole și în România, și în Rusia. Denumirea acestui spectacol, de asemenea, este un secret. Dumitru Acriș a efectuat un mic casting pentru actori, a spus că-i place foarte mult trupa și vrea să-l pună în scenă pe Cehov anume în Teatrul Dramatic Rus de Stat A. P. Cehov, în repertoriul căruia există deja "Ceaika", dar el a fost pus în scenă demult demult, iar conducerea consideră că mai este nevoie de cel puțin un spectacol de Anton Pavlovici Cehov.
Se preconizează că, ulterior, un alt regizor moldovean, Luminița Țîcu, va pune în scenă la Teatrul Cehov dramaturgia contemporană a lui Ivan Vîrîpaev "Conferința iraniană".

Directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat. A.P. Cehov, Constantin Haret, și-a exprimat speranța că realizarea unor noi premiere și eliminarea restricțiilor existente va permite completarea sălii de teatru la 100%. Acum sînt vîndute bilete doar pentru jumătate din locurile spectatorilor, ținând cont de restricțiile actuale în legătură cu pandemia.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load