Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Care sînt obiectele turistice neobișnuite ale complexului Orheiul Vechi din Moldova

11 iul. 2022,, 22:00   Societate
8605 0

Din ce în ce mai mulți locuitori ai Moldovei preferă să nu călătorească în străinătate, ci să călătorească prin țara natală. Au apărut noi distracții în complexul Orheiul Vechi, informează Noi.md cu referire la mir24.tv.

De pe noua punte de observare, complexul Orheiul Vechi poate fi văzut în întregime. De aici se pot vedea mănăstirea rupestră, chiliile monahale, care au mai bine de 700 de ani, precum și satul Butuceni, la poalele stîncilor.

Terasa este realizată din piatră albă în stil de citadelă, pentru a se potrivi cu defileul stîncos. Mini-cetatea este dotată ce de toate pentru un sejur confortabil: bănci, iluminare nocturnă. Pentru iubitorii de activități în aer liber, ceva nou a apărut și pe rezervație. Acum puteți explora regiunea unică pe cvadricicluri.

Înainte de începerea călătoriei, un instructaj obligatoriu privind siguranța și echipamentul. Quad-bike-ul pare compact și manevrabil, dar cîntărește jumătate de tonă. Pentru a nu te răsturna, trebuie să cunoști regulile de bază. Numărul unu este să ții mereu ambele mîini pe volan.


„Mîinile sînt întotdeauna în spatele acestor plăcuțe de protecție. Și picioarele ar trebui să fie mereu pe suport. Este necesară monitorizarea constantă în timpul conducerii. Iar pasagerul trebuie să se țină strîns de aceste mînere”, a explicat instructorul Nicolae Carp.

Turul urmează un traseu pitoresc. Această zonă a Orheiului Vechi este numită „Dragonul de Aur”. De la înălțimea zborului de pasăre se poate observa că pădurea este întinsă sub forma unui personaj zburător de basm. „Balaurul” plutește deasupra terenului deluros din valea rîului Răut.

„Această locație îmbină diferite reliefuri: coborîri, ascensiuni, precum și priveliști frumoase, pădure, natură. Există multe specii de plante rare în rezervație. Un tur de-a lungul acestui traseu nu dăunează naturii”, a spus Carp.

În pădure de cele mai multe ori potecile sînt înguste, cu depresiuni periculoase. Această potecă duce la un punct de observație numit „Cuibul Corbului”, acesta fiind situat la o altitudine de aproximativ 70 de metri. De aici se vede rîul Răut.

Vă puteți împrospăta după o odihnă activă într-un restaurant unic, care se află într-o fostă mină la o adîncime de 16 metri. In satul Brănești există nu doar un restaurant, ci un portal temporar care te poate duce înapoi în epoca de piatră.

Potrivit unei versiuni, mina are aproximativ 400 de ani. Epoca a fost stabilită după casele rămase, construite din piatră extrasă aici. Tavanele nu erau nivelate, ci doar au fost ușor polizate. Pe pereți este o imitație de desene rupestre, iar un adevărat foc face atmosfera și mai magică.

„Am vrut în mod special să obținem un efect natural, firesc. Restaurantul a fost mobilat cu mese și scaune din lemn, toate realizate de un meșter local. Dacă veți atrage atenție la pereți, veți observa că nu este nimic la fel aici, fiecare colț este unic”, a spus administratorul Corina Braducean.

Restaurantul propune mîncăruri ca la țară, cunoscute oricărui moldovean. Zeamă, mămăligă cu tocană de carne și plăcinte.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?