Care istorici moldoveni au studiat pisaniile din perioada lui Ștefan cel Mare în Cetatea Albă

22 ian. 10:00   Societate
2524 0

Pisaniile din vremea lui Ștefan cel Mare în Cetatea Albă au fost studiate de mulți istorici moldoveni.

Despre acest lucru, într-un interviu pentru moldovenii.md, a declarat omul de știință ucrainean, doctor în științe Istorice, rectorul Universității Pedagogice Naționale din Odessa ”C. Ușinschi”, Andrei Krasnojon.

El a amintit că savanții și istoricii nu sînt atrași în activitate, dar ei înșiși, din proprie inițiativă, automat inițiază și generează orice activitate cu documentele.

”Istoricii moldoveni și istoricii români, și cei ucraineni, ruși în sec. ХIХ și în sec. ХХ, și la începutul sec. ХХI mereu au acordat atenție sporită acestor pisanii. Dacă e să vorbim anume despre istoricii moldoveni, este vorba despre Nicolai Rusev, și Mariana Șlapac, și Pavel Bîrnea, precum și numeroși alți medieviști, care așa sau altfel au atras atenția la textele de pe aceste pisanii”, a menționat Andrei Krasnojon.

”Însă printre numeroasele publicații doar unele pot fi numite lucrări-cheie. Este lucrarea istoricului prerevoluționar rus Alexandr Cociubinskii. Este lucrarea-studiu asupra acestor texte a lui Vasilii Lastîșev, un alt istoric prerevoluționar rus. Este lucrarea lui Nicolae Iorga, care conține ceva interesant, și lucrarea epigrafistului român Ion Bogdan din a. 1908. Ei, și în a.2013 în lista acestor publicații-cheie a intrat și lucrarea mea. Fără modestie falsă voi spune, că grație accesului la originale am reușit să revizuiesc concluziile colegilor numiți mai sus”, a subliniat omul de știință ucrainean.


Menționăm că un album foto și mai multe informații despre Cetatea Albă și alte cetăți ale Moldovei pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?