Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Care este riscul introducerii farmaciilor mobile în Moldova

13 feb. 2021,, 11:00   Societate
2547 1

Introducerea în Moldova a farmaciilor mobile pentru soluționarea problemei accesului limitat la medicamente în mediul rural conține multe riscuri pentru cetățeni.

Această opinie a fost exprimată de consultantul independent în domeniul sănătății, Ala Tocarciuc, care într-un comentariu pentru Noi.md a numit principalele riscuri care pot apărea dacă farmaciile mobile vor începe să circule prin republică.

Potrivit ei, primul risc constă în faptul că este imposibil să fie asigurată calitatea medicamentelor ajunse la consumatorul final.

Ala Tocarciuc a explicat că producătorii de medicamente, certificați în condițiile GMP, poartă răspundere pentru calitatea produselor. Pentru a asigura calitatea întregului lanț de formare a prețului, producătorii dictează cerințe stricte importatorilor și distribuitorilor de medicamente în Moldova.

Însă structurile farmaceutice mobile nu corespund principiilor și cerințelor privind calitatea, înaintate de către producătorii preparatelor medicamentoase. Leacurile produse în țări cu cerințe severe privind calitatea medicamentelor, nu vor fi accesibile în structurile mobile.


După cum a menționat experta, cel de-al doilea risc constă în scăderea calității practicii farmaceutice. Ea a subliniat că în Republica Moldova este permisă comercializarea medicamentelor în farmaciile licențiate în conformitate cu condiții și cerințe speciale, concepute pentru a asigura calitatea medicamentelor. Condițiile de licențiere nu prevăd cerințe față de farmaciile mobile.

Potrivit Alei Tocarciuc, cel de-al treilea risc este sporirea consumului neîntemeiat de medicamente. Farmacistul este specialistul care posedă cunoștințe suficiente pentru a elibera medicamente. Condițiile de licențiere a farmaciilor în Moldova stabilesc clar cerințele față de personalul structurii farmaceutice. Iar unitățile mobile au voie să activeze fără prezența unui farmacist.

Expertul independent mai consideră că în cazul farmaciilor mobile, există și riscul eliberării necontrolate a medicamentelor, riscul evidenței greșite și a controlului limitat asupra soldurilor de medicamente. Procesele de înregistrare și evidență a produselor farmaceutice, de control asupra prețurilor, de evidență a rezervelor și a termenelor de valabilitate în instituțiile mobile, influențează nemijlocit calitatea medicamentelor, accesibilitatea și utilizarea lor rațională.

”Riscul nerespectării regulilor de bune practici privind distribuirea medicamentelor este compromis în condițiile structurilor mobile, - menționează A.Tocarciuc. – Logistica și transportarea medicamentelor fac parte dintr-un domeniu reglementat cu strictețe de legislația europeană”, a menționat Ala Tocarciuc.

Expertul independent în domeniul sănătății a considerat necesar să vorbească și despre o altă variantă inacceptabilă de livrare a preparatelor medicale către cetățeni. Potrivit A. Tocarciuc, în anul 2020 în timpul pandemiei a apărut serviciul de livrare a medicamentelor la domiciliu, prin curieri sau serviciile poștale. Chiar dacă aceste servicii au fost prestate, ele nu găsesc reflectare în legislația în vigoare, nu există garanții că este asigurată calitatea medicamentului ajuns la consumator. De aceea apar aceleași riscuri, ca și în cazul funcționării structurilor farmaceutice mobile.

”În contextul noilor condiții, trebuie revizuit sistemul de livrare a medicamentelor. Sau interzicem, sau reglementăm strict această activitate”, a menționat interlocutoarea Noi.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?