COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Care este rezultatul obținut în urma negocierilor Gazprom cu Moldova

28 oct. 08:30   Societate
13136 9

Gigantul rus Gazprom a emis primul comunicat referitor la negocierile purtate vcu delegația Republicii Moldova în chestiunea gazelor, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

„Astăzi la Sankt-Peterburg a avut loc o întîlnire a președintelui companiei Gazprom Alexei Miller cu vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, precum și cu președinteleui SA Moldovagaz, Vadim Ceban.

Părțile au continuat negocierile cu privire la condițiile din noul contract de livrare a gazelor rusești în Republica Moldova, dar și au discutat despre unele subiecte de conlucrare între Gazprom și Moldovagaz”, se menționează într-un comunicat de presă emis de concernul rus.

Din fotografia publicată de Gazprom rezultă că vicepremierul Andrei Spînu a fost însoțit doar de reprezentanții Moldovagaz, iar din partea rusă nu a fost nici-un oficial guvernamental, ci doar reprezentanți ai gigantului gazier.


Gazprom mai scrie că în 2020, compania a livrat în Moldova 3,05 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 5,5% mai mult decît în 2019, cînd au fost livrate 2,89 miliarde metri cubi de gaze.

Totodată se menționează că Moldovagaz este o societate pe acțiuni moldo-rusă, creată de către Gazprom, Guvernul Republicii Moldova și așa-zisul minister al industriei din regiunea transnistreană.

Pe 30 septembrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un document de prelungire pentru o lună a contractului existent cu privire la livrarea gazelor naturale rusești către consumatorii din Moldova, dar volumele sînt insuficiente, iar preţul este de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, de cinci ori mai mare decît era în prima jumătate a anului.

Anterior purtătorul de cuvînt al Gazprom, Serghei Kuprianov a avertizat că Gazprom va sista livrările de gaze, dacă Chișinăul nu-și achită datoriile. Potrivit lui Kuprianov, „dificultățile” legate de livrarea gazelor ar fi apărut din „vina” Chișinăului, care nu a plătit pentru gazul consumat.

„Datoria de bază este de 433 de milioane de dolari, iar împreună cu penalitățile pentru întîrzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari. În același timp, din anumite motive, reprezentanții Republicii Moldova nu doresc să recunoască suma datoriilor acumulate”, a spus Kuprianov, vineri seara, citat de presa rusă. Totodată, el a insistat că noul preț la gaze corespunde condițiilor de piață.

Kuprianov a mai declarat că Gazprom este gata să extindă contractul, dacă Chișinăul va achita datoria.

„În pofida datoriilor acumulate, partea moldoveană s-a adresat cu rugămintea de a extinde contractul de livrări pentru octombrie și noiembrie. Gazprom a venit și de data aceasta în întîmpinare – a încheiat contractul pentru octombrie și este gata să extindă contractul pentru noiembrie, dacă partea moldoveană va achita integral livrările pentru septembrie și octombrie”, a adăugat Kuprianov.

Potrivit lui, dacă acest lucru nu se va întîmpla și „nu va fi semnat un nou contract de pe 1 decembrie, atunci Gazprom va opri livrările de gaze în Moldova”.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X