X 
Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Care este motivul de bază al tergiversării dosarelor în instanțele de judecată

4 noi. 2022,, 08:00   Societate
2062 0

Lipsa de judecători este motivul de bază al tergiversării dosarelor în instanțele de judecată. Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a explicat că judecătorii au de examinat mii de cauze atît penale, cît și contravenționale, iar prioritate au cauzele contravenționale întrucît neexaminarea lor timp de 2 luni duce la sancționarea disciplinară a judecătorilor. Din acest motiv, cauzele penale se tărăgănează în instanțe, iar societatea percepe acest fenomen drept o injustiție, notează IPN.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, spune că procurorii au expediat în instanță mii de cauze penale, multe dintre ele pe numele demnitarilor corupți, însă societatea nu vede finalitate pe aceste dosare, întrucît ele bat pasul pe loc în instanțele de judecată. Șeful interimar al Procuraturii Generale spune că dacă ar exista condamnări definitive pe multe dintre aceste cauze, statul ar obține milioane de lei din confiscarea averilor.

„Prioritatea numărul 1 este clarificarea dosarelor în instanțele de judecată. Opinia societății cu referire la impunitate este cauzată de tergiversarea la nesfîrșit a acestor cauze penale. Să nu credeți că avem puține cauze penale pe rolul instanțelor de judecată în care sînt vizați demnitari. La judecătoria Buiucani, astăzi se află peste 5000 de cauze penale dintre care 1000 sînt cauzele penale ale Procuraturii Anticorupție și PCCOCS. Multe dintre ele sînt cauze de rezonanță, pe numele unor demnitari, fiind vorba de prejudicii enorme. Doar pe cauzele Procuraturii Anticorupție și PCCOCS sechestrul aplicat depășește 330 de milioane de lei. sînt bani pe care statul, eventual, ar trebui să-i încaseze, plus eventuale pedepse sub formă de amendă”, a spus procurorul general interimar Ion Munteanu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Procurorul general interimar spune că judecătorii dau prioritate cauzelor contravenționale. Potrivit legii, dacă acestea nu sînt examinate la timp, judecătorii sînt pasibili de sancțiuni.

„La toate aceste cauze penale, judecătorii au în gestiune cauze contravenționale. Judecătorii nu vor da prioritate cauzelor penale atît timp cît ei riscă sancțiuni disciplinare pentru faptul neexaminării la timp a cauzelor contravenționale. De asta și așteptăm în continuare condamnări pe cauze de corupție. La Judecătoria Buiucani sînt pe rol în jur de 6000 de cauze contravenționale, și alte 5000 de cauze penale, la un număr de 30 de judecători care sînt zilnic la muncă. Dacă timp ce 2 luni nu se examinează cauzele contravenționale, judecătorii primesc sancțiune disciplinară. Iată de ce dosarele Procuraturii Anticorupție stau la rînd. Cauze pentru fapte de corupție mai puțin grave stau pe rol din 2015”, a mai spus Ion Munteanu.


Ion Munteanu a devenit procuror general interimar prin decretul președintelui Maia Sandu semnat la 12 octombrie. Anterior, Ion Munteanu a deținut funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?