Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Care este contribuția femeilor la istoria lumii?

14 feb. 2022,, 10:15   Societate
5824 0

Femeile au participat activ la viața culturală și politică din cele mai vechi timpuri și, de aceea, contribuția femeilor la istoria lumii a fost semnificativă și ea trebuie studiată.

Despre acest lucru spus fondatoarea feminologiei istorice și a istoriei de gen în știința sovietică și rusă, antropolog, istoric rus, Natalia Pușkareva, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de pe postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Ea a menționat că, în anii 70 ai secolului trecut, însuși subiectul contribuției femeilor la istoria lumii a sunat absolut revoluționar, deoarece în știință se credea că nu putea exista nici un fel de problemă specială a femeilor legată de istorie.

"Anii 70 ai secolului trecut au fost o perioadă de dominație totală a teoriei marxiste, potrivit căreia femeile nu aveau nici o preistorie înainte de socialism. După cum se știe, Marx, la fel ca Engels, care a scris o mare lucrare "Originea familiei, a proprietății private și a statului", credea că femeile nu aveau nici un fel de preistorie înainte de socialism, că odată cu apariția proprietății private, femeile erau, de fapt, înrobite și, prin urmare, nu este nimic de studiat. Nu există subiect de studiu și el va apărea doar atunci cînd se va desfășura Revoluția Socialistă, femeile vor primi unele drepturi și atunci se pare că va fi posibil de studiat ceva", a subliniat Natalia Pușkareva.

"Dar sursele pe care le-am citit, au oferit o imagine total diferită. Am studiat letopisețe și am văzut femei care dețineau nu numai terenuri, ci sate sau terenuri, dețineau orașe. Ele putea fi deținătoarele unui număr mare de persoane dependente de ele. Ele se puteau manifesta ca activiste culturale. Apoi am găsit o informație că deja în secolul al 13-lea a existat o femeie rusă autor al tratatului "Мази" ("Alimma"), pe care ea l-a scris. Adică, reiese că femeile nu sînt deloc așa cum ne au fost prezentate. Aceasta nu este femeia care învîrte ceva în întuneric, ci femeia care participă la viața culturală și politică. Și toate acestea m-au dus la ideea că toate acestea trebuie studiate. Dar ideea unui apel științific la un astfel de subiect nu a fost susținută în acea perioadă", a spus fondatorul feminologiei istorice și al istoriei de gen în știința sovietică și rusă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?