Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

Care este cea mai poluată stradă din capitală

5 iun. 16:18   Societate
2580 0

Strada Grenoble din Chișinău este una din cele mai poluate artere din capitală. Potrivit experților, aici, cel puțin trei săptămîni pe lună, concentrația de azot și dioxid de carbon depășește de aproape 20 de ori norma admisibilă.

Emanațiile nocive sunt cauzate, în mare parte, de fluxul mare de mașini în această zonă.

„Nivelul poluării aerului în Chișinău și Bălți a fost întotdeauna înalt. Cînd observăm o concentrație ridicată de toxine, avertizăm întreprinderile care elimină aceste substanțe”, spune Galina Catinca, specialist principal la Agenția de Mediu (AM).

În Chișinău, un oraș cu aproape un milion de oameni, să inspiri aer proaspăt devine aproape o provocare, spun locuitorii.

„Noi trebuie să respirăm totul, să trăim cu asta, să aducem acasă”


Pentru a ține situația sub control, e necesar un sistem complex de monitorizare a calității aerului. Spre exemplu, în Moldova, sînt 10 stații de monitorizare, inclusiv șapte în capitală, care oferă informații actualizate în regim real.

„Fiecare echipament este destinat pentru a analiza un anumit parametru”, explică Marina Lungu, șefa Laboratorului de mediu, transmite moldova1.

Deși o soluție ecologică pentru a îmbunătăți calitatea aierului ar fi suprafețele împădurile, în țara noastră doar aproape 11 la sută din teritoriu sînt acoperite cu păduri.

Vestea bună e că, în anii 1990, emisiile de CO2 în Republica Moldova s-au redus brusc cam cu 70 la sută, iar acest nivel se menține constant în ultimele trei decenii.

Potrivit datelor statistice, țara noastră este pe locul 112 în lume după volumul de CO2 emis în atmosferă.

La polul opus, se află China, Statele Unite ale Americii și India.

1
2
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?