X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Care e motivul reținerii lui Oleg Sternioală

5 noi. 2019,, 08:55   Societate
4387 0

Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA au desfășurat pe parcursul zilei de luni, 4 noiembrie, percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

Ulterior, acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore, anunță Procuratura Generală, transmite Mold-street.com.

Suspectat de spălare de bani şi venituri ilicite

Operațiunea a avut loc după ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea Procurorului General privind reținerea, aducerea silită, percheziția și arestarea judecătorului.

"Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari (art. 243, alineat 3, lit. b din Codul penal), caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.


Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului.

Verificările premergătoare anchetei arată că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință).

În aceeași perioadă, Oleg Sternioală, împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale", susţine procuratura.

Naşul Sternioală de la Colegiul de evaluare

Menţionăm că Oleg Sternioală, împreună cu Victor Burduh şi Nicolae Craiu au fost cei care au decis pe 26 septembrie să respingă recursul și cererea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care s-a opus convocării Adunării Generale a Judecătorilor.

Doi judecători, Sveatoslav Moldovan și Iurie Bejenaru au venit cu o opinie separată, menționînd că CSJ urma să caseze hotărîrea Curţii de Apel, prin care s-a obligat CSM-ul să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor pe 27 septembrie.

Numele lui Sternioală apare şi în nota depusă la CSM de Mihai Murguleţ, judecător de instrucţie la judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) în care informa CSM că „în perioada 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui CSJ, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani), Corneliu Guzun.

Ultimul i-ar fi comunicat lui Murguleţ că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționînd că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”, adică Oleg Sternioală, judecător la CSJ, care din 22 noiembrie 2016 a fost desemnat în calitate de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, iar din anul 2017 și funcţia de președinte al Colegiului de evaluare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?