X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Candu a spus în mîinile cui ar fi acum Aeroportul Internațional Chișinău

11 ian. 2020,, 13:00   Societate
9077 8

Recent, Andrei Goncearenko, un fost top-manager de la compania „Gazprom”, a devenit noul gestionar al Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Într-un interviu pentru unimedia.info, liderul democrat, Andrian Candu a fost întrebat dacă cunoaște de fapt în mîinile cui a ajuns AIC.

”Aș specula dacă aș veni cu vreo anumită ipoteză în mîinile cui este. Eu am o viziune poate mai diferită față de alții și consider că însăși concesiunea aeroportului, ca administrare a aeroportului, nu este o chestiune rea. Ea se întîmplă în foarte multe țări, iar dacă să vedem cum arăta aeroportul cînd a fost administrat de stat și cum arată astăzi, e cerul și pămîntul. Toți fac o mare greșeală consider, deoarece pun populismul în fața unei decizii economice de dezvoltare. În primul rînd, aeroportul este în gestiunea statului, este prezent prin a deține toate proprietățile. Statul este prezent prin securitatea de frontieră, aeronautică, vamă, poliție de frontieră. Să spui că este dat în mîna cuiva este o greșeală. Serviciile aeroportuare sînt concesionate. Cel care a luat decizia, a facut-o în acea perioadă datorită unor argumente economice. Pe atunci s-a făcut un studiu de fezabilitate, care a spus că dacă Republica Moldova nu va decide să înceapă investiții masive în aeroport, AIC va dispărea ca obiect atractiv, inclusiv a zborurilor. Nu se mai respectă elemente de securitate, investiții în piste, iluminare și multe altele, nu mai corespunde din punct de vedere al infrastructurii, parcări, mașini și multe altele. Atunci, AIC pe de-o parte va fi descalificat din punct de vedere al călătoriilor internaționale, plus va pierde concurența cu aeroporturile care sînt în regiune – Iași, Odessa, București. Dacă la acea vreme nu se luau anumite decizii, astăzi AIC ar fi avut o altă soartă, mult mai rea. De aceea, consider că decizia de a concesiona aeroportul a fost una bună. Investitorul, indiferent de cine este, mai puțin contează de cine stă în spatele acestei companii, ci mai mult contează ce face și care sînt obligațiile care și le-a asumat”, a declarat Candu.

Totodată, comentînd cererea lui Goncearenko de deobîndire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, program lansat de Guvernul Filip, Candu a spus că Programul a avut menirea să atragă oameni de afaceri și mai ales cetățeni cu bani care să investească în Republica Moldova și în baza aceasta să obțină cetățenia.

”Dacă programul este atractiv, el funcționează, dacă nu este atractiv, nu funcționează. Programe de genul acesta au multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, unde pentru investiții se dă așa-numitul Green Card. Cipru, Țările Baltice, Cehia, Bulgaria, foarte multe state, dacă nu greșesc peste 50-60, care oferă astfel de programe. Dumneavoastră dacă credeți că un om bogat din Rusia, India, China nu poate să își obțină altă cetățenie europeană, cu bani, să se ducă să își facă o cetățenie cipriotă sau lituaniană, atunci greșiți amarnic. Dacă acest Goncearenko ar vrea să își obțină cetățenia Ciprului sau oricare altă cetățenie, inclusiv a statelor europene sau SUA, sînt sigur că probabil și-ar face-o mai ușor decît în Republica Moldova. De aceea, eu nu aș lega riscurile de țară și riscurile de investiție cu tot ceea ce înseamnă programul cetățenie. Este o exagerare în cazul de față. Dacă dumnealui a încercat să obțină cetățenia Republicii Moldova și pînă la urmă nu o va obține, pentru că programul nu funcționează, dumnealui se va duce și o să o facă…”, a conchis Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?