X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Canadienii au observat un curcubeu inversat pe cer, asemănător unui zîmbet

22 dec. 2018,, 02:30   Externe
5667 0

Mai mulţi locuitori din Canada au fost martorii unui fenomen rar – un curcubeu inversat pe cer, asemănător unui zîmbet, transmite Noi.md.

Potrivit experților, fenomenul de curcubeu inversat este extrem de rar și apare numai lîngă surse mari de apă – razele soarelui reflectate de apă pot „întoarce" curcubeul. Mai sînt necesare şi alte condiții, pe care oamenii de știință nu pot să le formuleze în mod clar.

Pentru apariția acestui fenomen nu este necesară nici ploaia, nici norii – acestea din urmă fiind condiţiile necesare pentru apariția unui curcubeu obișnuit, un arc egal cu lungimea unui sfert de cerc apare într-un cer albastru, cu cristale mici de gheață.

Un curcubeu inversat apare numai atunci cînd soarele strălucește sub un anumit unghi printr-o perdea subțire de nori cirrus, la o altitudine de aproximativ 6000-7500 de metri.

După cum susţin oamenii de știință, în cele mai multe cazuri curcubeul inversat poate fi urmărit pe cer nu mai mult de o jumătate de oră. În mod tradițional, acest fenomen natural poate fi observat de către locuitorii țărilor cu climă rece, unde, pe cer, se adună o cantitate imensă de cristale de gheață.


Spre deosebire de curcubeul tradițional, „zîmbetul celest" apare pe un cer senin, fără nori de ploaie. Razele soarelui ar trebui să lumineze, sub un anumit unghi, o perdea subțire de nori, asemănători cu un abur uşor, la o înălțime de 7-8 mii de metri.

La o înălțime similară, norii cirrus sînt alcătuiţi din mici cristale de gheață. Şi atunci cînd norii convecşi din cristale de gheață ajung în lumina soarelui, lumina se reflectă în atmosferă și oamenii reușesc să vadă un fenomen impresionant.

Curcubeul inversat este mult mai luminos decît cel obişnuit, iar culorile în el sînt aranjate în ordine inversă – de la purpuriu la roșu. Totuşi, de îndată ce ordinea cristalelor este ruptă, efectul colorat dispare și „zîmbetul celest" se dizolvă.

Martorii oculari sînt mândri că nu au ratat momentul și au putut fotografia fenomenul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?