Caliatea apei potabile va fi îmbunătățită

Caliatea apei potabile va fi îmbunătățită

Calitatea apei destinate pentru consum va fi îmbunătățită, fiind asigurată puritatea acesteia și exclus orice risc pentru sănătatea oamenilor.


Autoritățile au aprobat astăzi proiectul de lege privind calitatea apei potabile. Documentul prevede procesul de monitorizare a calității, condițiile de calitate a apei, precum și autoritățile responsabile pentru informare și monitorizare. Potrivit proiectului, parametrilor stabiliți trebuie să corespundă apa din robinetul consumătorului, apa potabilă îmbuteliată, precum și apa folosită în procesul de producție la întreprinderile alimentare. Aceasta trebuie să fie curată, lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care prin concentrația sa constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.


În acest sens, producătorii și distribuitorii vor fi obligați să respecte parametrii de calitate și să elaboreze planuri de siguranță a apei.


De calitatea apei vor fi responsabile și autoritățile publice. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va monitoriza calitatea apei la fiecare etapă de producere, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea calitatea apei potabile utilizate de întreprinderile de profil alimentar și a apei îmbuteliate comercializate.


De asemenea, vor fi supuse controalelor sursele ce asigură apa potabilă în mediul rural, spre exemplu fîntînile. Acestea vor fi verificate o dată la 3 ani de către subdiviziunile teritoriale ale ANSP. În cazul în care analizele de laborator vor indica că apa nu întrunește condițiile necesare, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor şi pentru irigații.


În scopul informării consumatorilor, Ministerul Sănătăţii va publica pe pagina web a instituției, o dată la 3 ani, Raportul naţional privind calitatea apei potabile.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load