Bursele elevilor și studenților vor crește

Bursele elevilor și studenților vor crește

Bursele elevilor și studenților vor crește cu 4,9%. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.


Bursele vor fi majorate pentru elevii din învăţămîntul profesional tehnic, studenţii la licenţă şi master, doctoranzi, postdoctoranzi, medicii secundari clinici și cei rezidenţi.


Astfel, în funcție de categoria bursei, elevii din învățămîntul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterţiar vor primi 530, 575 și 690 de lei, iar elevii din învăţămîntul profesional tehnic secundar, cu excepţia elevilor care îşi fac studiile în grupele pentru surzi şi hipoacuzici, vor primi 360, 430 și 510 de lei.  Elevii talentați din liceele-internat republicane cu profil arte și cei din Colegiul Național de Coregrafie vor primi burse de la 350 pînă la 670 lei.


Studenții vor avea burse de 690, 750 și 880 de lei, în funcție de categoria bursei. Iar cei de la specialitățile pedagogie, medicină și profil agrar vor beneficia de o majorare a bursei cu 20%. Astfel, studenții de la specialitățile respective, în ultimul an de studii vor primi  burse de pînă la 1232 de lei. Totodată, doctoranzii și medicii rezidenţi vor beneficia de burse de la 1155 pînă la 1325 de lei, în funcție de anul de studii.


Bursele de merit: a Republicii, a Președintelui, a Guvernului și bursa ,,Gaudeamus”, acordate studenților pentru performanțe excepționale, vor varia în funcție de categorie de la 920 pînă la 1525 de lei.


Bursele vor fi indexate începînd cu 1 ianuarie 2019. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute 12,5 milioane de lei.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load