X 
Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 580
Preşedintele stiri: 3732

Bugetul UE pentru apărare va fi majorat. Sînt prevăzuți bani și pentru Moldova

18 sep. 16:45   Societate
2097 0

Parlamentul European a susținut propunerea Comisiei Europene de a cheltui mai mulți bani pentru apărare în bugetul UE pentru anul viitor.

De asemenea, el prevede alocarea de bani și pentru necesitățile Republicii Moldova în cadrul Instrumentului de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA).

Potrivit "Adevărului European" cu referire la publicația Euractiv, care a luat cunoștință cu Acordul privind bugetul UE pentru 2024, conform acordului de compromis, participanții la negocierile din Parlamentul European doresc să crească Fondul European de Apărare (EDF) cu 625 milioane de euro, precum și să aloce încă 45 de milioane de euro pentru mobilitatea militară.

Dacă Consiliul UE va susține poziția revizuită a Parlamentului European și a Comisiei Europene, atunci în 2024 EDF va primi 1,263 miliarde de euro, iar programul de mobilitate militară – 286 milioane de euro.

Anterior, Parlamentul European a votat pentru un nou mecanism menit să stimuleze industria de apărare și să ajute țările să modernizeze armamentul. Acest mecanism se referă și la Moldova, și Ucraina.


Noul instrument pe termen scurt cu denumirea prescurtată EDIRPA, convenit deja cu Consiliul UE la sfîrșitul lunii iunie, va ajuta țările să acopere cele mai urgente nevoi de apărare pe fondul asistenței intensive acordate Ucrainei și ar trebui, de asemenea, să sporească eficiența și competitivitatea producătorilor europeni.

Parlamentul European și Consiliul UE au convenit asupra unui buget de 300 de milioane de euro pentru finanțarea acestui instrument. La achizițiile comune trebuie să participe cel puțin trei state-membre ale UE, precum și membri ai Asociației Europene a Liberului Schimb. Contractanții și subcontractanții trebuie să fie stabiliți în UE sau într-o țară asociată și nu trebuie să se afle sub controlul unei țări sau organizații terțe.

Potrivit EDIPRA, UE va investi în fiecare achiziție pînă la 15% din valoarea estimată a valorii contractului. Acest plafon de finanțare poate fi majorat pînă la 20% dacă o parte din produsele fabricate o va primi Ucraina sau Moldova.

6
2
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?