Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Brexit: Îi vor viza, oare, pe compatrioții noștri noile reguli de migrație?

30 aug. 2018,, 17:03   Societate
5934 0

Anunț important pentru cetățenii moldoveni cu dublă cetățenie.

Prevederile referitoare la modificările aduse regulilor de imigrare, propuse conform EU Settlement Scheme, au fost aprobate de Parlamentul Marii Britanii și au intrat în vigoare la 28 august 2018. Deocamdată, ele se află doar în faza inițială de implementare.

Aceste inovații vizează acordarea cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora a dreptului de a rămîne în Regatul Unit după părăsirea Uniunii. Ei sînt atribuiți la categoria celor care au trăit în Marea Britanie cu cinci ani înainte de Brexit și au statut de rezident și a celor care se află în țară mai puțin de cinci ani.

Modificările menționate vor deveni o bază pentru cetățenii UE și familiile acestora care vor să trăiască și să lucreze în mod legal în Marea Britanie după Brexit. Toate modificările sînt incluse în legile privind imigrația din Marea Britanie.

În conformitate cu noile norme, cetățenii UE care trăiesc în țară de mai mult de cinci ani și membrii familiilor acestora pot solicita în mod voluntar statutul de imigrant. Anume acest document le va fi necesar pentru a avea dreptul de a rămîne în Marea Britanie după 31 decembrie 2020, adică la sfîrșitul perioadei de tranziție.


Statutul de rezident oferă nu numai dreptul de a trăi și de a lucra în Marea Britanie după ieșirea din UE, dar și de a beneficia de asistență medicală, prestații sociale și alte beneficii prevăzute de legislația britanică.

Pentru a obține statut de rezident, pretendentul trebuie să fie cetățean al UE sau membru al familiei unui cetățean european și să fi locuit în Marea Britanie în ultimii cinci ani ("reședință permanentă"). Dacă pînă la 31 decembrie 2020 persoana nu va avea cinci ani locuiți în Marea Britanie, ea va avea dreptul la pre-settled status (statut prestabilit). Dacă persoana nu este cetățean al uneia dintre țările Uniunii, atunci trebuie să-și dovedească rudenia cu un cetățean al UE care locuiește pe teritoriul Marii Britanii.

„Reședință permanentă” presupune aflarea persoanei în Marea Britanie timp de cel puțin 6 luni pentru fiecare an timp de cinci ani. Excepție poate fi absența persoanei pe parcursul anului pentru un motiv întemeiat (studii, boală sau serviciu militar).

Cererea de stabilire a statutului de cetățean al UE se depune online. Pentru aceasta trebuie prezentate acte ce fac dovada identității, documentul ce acordă dreptul la ședere permanentă în Marea Britanie sau dovedite legăturile de rudenie cu un cetățean al UE care locuiește oficial în țară.

De asemenea, Parlamentul a aprobat taxa de depunere a cererii: 65 de lire sterline – pentru persoanele cu vîrsta de peste 16 ani și 32,50 lire – pentru persoanele sub 16 ani. Cererea este gratuită pentru cei care au deja un document pentru dreptul de ședere permanentă și solicită o trecere de la pre-settled status la settled status. Cei care nu au acces la Internet vor primi asistență. E posibilă chiar și procedura de înregistrare la domiciliu.

Înregistrarea cetățenilor va fi efectuată în etape, de la sfîrșitul anului 2018. Schema va fi lansată complet pînă la 30 martie 2019. Acum cererile pot fi depuse în mod voluntar de către persoanele care efectuează transferuri către unul dintre cele 12 fonduri NHS, precum și de către angajații a trei universități (Liverpool Hope University, Liverpool John Moores University și The University of Liverpool).

Dreptul la reședință permanentă în Marea Britanie îi pot obține:

1) Cetățenii UE care au trăit în țară timp de cinci ani (pînă la 31 decembrie 2020) și au obligații contractuale (sînt angajați temporar sau sînt antreprenori privați). Poate fi obținut un card de rezident și fără a lucra, dar atunci va trebui dovedită independența financiară sau confirmat faptul aflării persoanei respective în căutare activă a unui loc de muncă.

2) Membrii familiei cetățeanului UE (soț, soție, copii, nepoți, tată, mamă), dar fiecare solicitant va trebui să plătească o taxă.

După primirea cardului este interzisă lipsa titularului din țară timp de doi ani. În caz contrar, cardul poate fi anulat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?