Cazul Șor stiri: 594

Braconajul piscicol, în vizorul inspectorilor de mediu

30 iun. 17:30   Societate
3119 0

Inspectorii de mediu din cadrul Direcției control resurse cinegetice și piscicole, aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), au desfășurat recent două razii în vederea contracarării braconajului piscicol și depistării încălcărilor legislației cu privire la protecția mediului înconjurător în raioanele de centru ale Republicii Moldova.

122 de persoane aflate la pescuit au fost verificate, iar pentru încălcarea regulilor de protecție a resurselor piscicole și a regulilor de pescuit, au fost întocmite zece procese-verbale contravenționale.

Acestea au dus la aplicarea amenzi în valoare totală de 6 000 de lei. De asemenea, au fost ridicate 11 plase, considerate unelte interzise pentru pescuit. Prejudiciul cauzat resurselor biologice piscicole a fost estimat la suma de 1 506 lei și a fost înaintat pentru recuperare conform legii.

Folosind mijloacele de transport naval din dotare, inspectorii de mediu s-au deplasat în acvatoriul lacului de acumulare Dubăsari, unde au descoperit și au ridicat opt plase monofilament, transmite Noi.md.

Acestea fuseseră instalate de către persoane neidentificate și utilizate pentru capturarea ilegală a peștilor de speciile caras, biban și babușcă comună. În total, au fost eliberați în mediul acvatic natural aproximativ 18 kg de pești.


Totodată, au fost documentate două persoane care se angajau în acțiuni de braconaj piscicol în fluviul Nistru, utilizînd unelte interzise. Pe numele fiecăreia dintre aceste persoane au fost aplicate amenzi în valoare de 600 lei.

Amintim că directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, a spus în cadrul unei emisiuni televizate că în Moldova, pentru a lupta cu braconajul, inspectorii piscicoli ar trebui să aibă dreptul de a verifica originea peștelui în piețe.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?