X 
Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Bolea despre protestele agricultorilor: anul 2023 este un an electoral

29 dec. 2022,, 07:45   Societate
1542 0

Într-o țară democratică cum este Republica Moldova toți cetățenii au dreptul la protest.

Este reacția ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, după ce mai multe asociații agricole au amenințat guvernarea cu protesteб dacă nu va fi majorat Fondul de subvenționare. Ministrul Agriculturii spune că revendicările agricultorilor au tentă politică, iar mulți dintre cei care amenință cu proteste vor participa în calitate de candidați la alegerile locale din 2023, notează IPN.

Potrivit legii bugetului de stat pentru anul 2023, Fondul național de dezvoltare a agriculturii va constitui anul viitor 1,5 miliarde de lei. În 2022, a fost prevăzută aceeași sumă, iar ulterior a fost majorată pînă la 1,75 miliarde de lei. Ministrul Agriculturii spune că Guvernul este axat acum pe majorarea veniturilor tuturor cetățenilor, iar agricultorii nu ar trebui să reprezinte o categorie privilegiată.

„În anul 2022 Guvernul Gavrilița s-a axat pe problemele sociale, majorări de pensii, salarii, compensații. De aceea anul 2022 a fost unul al protecției sociale, în următorul an rămîne o prioritate protecția socială, dar ca să avem creșteri de pensii și salarii, trebuie să ne ocupăm de creștere economică. Dar niciun alt domeniu din țară nu are un program de subvenționare atît de bine pus la punct cum este agricultura. De aceea, agricultorii să spună poporului mulțumesc pentru cele 1,5 miliarde de lei din fondul de subvenționare și la următoarea rectificare putem vorbi de suplinire a acestui fond. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a colectat peste 16500 de dosare și e vorba de 80 de oameni care lucrează acolo cu salarii de 6500 de lei. Este o muncă titanică. În 2023 vrem să venim și cu un proiect de reformare AIPA”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Acum o săptămînă, printr-o declarație publică, Asociația Forța Fermierilor a cerut autorităților să se adreseze Uniunii Europene în vederea accesării fondurilor europene pentru sectorul agrar, care să fie disponibile începînd cu anul 2023. De asemenea, fermierii cer guvernanților să se adreseze Romîniei pentru ajutor sub formă de motorină, care să fie distribuită prioritar fermierilor mici. Dacă revendicările lor nu vor fi respectate, agricultorii amenință cu proteste de amploare în toată țara.

„Este o țară democratică și pot să protesteze. Protestul este o formă de acțiune politică. Prin protest nu găsești nici prețuri mai mari la vînzare și nici piețe noi de desfacere. Ce să obții prin protest? Protestul este o formă strict politică ca să te manifești, toți înțelegem că anul 2023 este an electoral. Pe mulți din cei cu protestele o să-i vedeți candidați la diferite primării. Noi acum trebuie să ne gîndim la digitalizare, să investim în tehnologii, astfel încît agricultura să devină avantajoasă, iar tinerii să fie interesați să vină să lucreze în agricultură”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit agricultorilor, anul 2022 a fost unul extrem de complicat pentru agricultura din Republica Moldova, întrucît seceta a compromis 80-90 % din recolta de porumb și 40-50 % din recolta de floarea soarelui și sfeclă. De asemenea, interdicția politică aplicată de Federația Rusă produselor moldovenești a lovit dur ramura pomiculturii și viticulturii.

0
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий