Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

«Boierul» merge după soare…

3 mai. 2020,, 17:45   Societate
5008 0

De curînd, s-au împlinit 80 de ani de la nașterea reputatului scenarist și regizor moldovean de film Valeriu Gagiu.

S-a născut la 1 mai 1938, la Chișinău, şi-a început activitatea de creație în calitate de poet şi jurnalist. V. Gagiu este autorul traducerii inspirate în limba rusă a poeziei lui Nicolae Labiș "Moartea căprioarei", ca doar la 24 de ani să devină cel mai tînăr membru al Uniunii Scriitorilor.

Debutează la Studioul Cinematografic «Moldova-film» cu scenariul filmului „Omul merge după soare" (1961), iar în anul 1964 după scenariul lui este realizată pelicula „Cînd pleacă cocorii".

Numele lui va fi asociat cu genul "filmului poetic moldovenesc". El a impresionat publicul cu debutul său în calitate de regizor ("Gustul pîinii" şi „Zece ierni pe-o vară").

Colegii îl numeau "boier". Nu se supăra pe această poreclă, pentru că îi plăcea să fie boier, tributul s-a dovedit însă a fi mai mare decît se aștepta el.


În anii '70, Valeriu Gagiu lucra în genul filmului istorico-revoluționar: „Explozie cu efect întîrziat" (1970), „Ultimul haiduc" (1972), „Pe urmele fiarei" (1976) ş. a.

Graţie talentului, spiritului critic şi abnegaţiei maestrului, tezaurul cultural naţional a fost completat cu proiecții cinematografice de mare valoare: „Pe urmele Mioriţei", „Acum e singur", „O insulă latină", „O scrisoare pe internet".

Valeriu Gagiu a fost premiat la numeroase festivaluri de filme, din 1984 este Maestru Emerit al Artei, a fost decorat cu Ordinul Drapelul Roşu de Muncă, Cavaler al Ordinului Republicii, laureat al Premiului Naţional şi al Premiului Tineretului, Artist al Poporului.

Valeriu Gagiu a murit la 21 decembrie 2010.

Nu putem decît să regretăm că dînsul nu a reușit să-și scrie autobiografia, pentru că a fost unul dintre puținii intelectuali urbani ai noștri, care aveau ceva de spus.

El și-a dorit ca generația tînără să-l urmeze, să preia ștafeta anilor '60, dar pentru cinematografiștii care au debutat în anii '70, calea de creație s-a dovedit a fi și mai sinuoasă, iar acest lucru l-a dezamăgit profund.

Mă întreb ce ar fi spus d]nsul despre unii dintre tinerii de astăzi, care cred că "cinematografia moldovenească" începe de la filmul lor de diplomă?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?