X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Bibliotecarii din ţara noastră, instruiți să ofere acomodare emoțională refugiaților ucraineni

29 sep. 2022,, 23:30   Societate
1922 0

Cincisprezece bibliotecari din țară vor urma cursuri specializate pentru a dezvolta abilități de relaționare cu refugiații ucraineni din comunitățile lor, atît adulți, cît și copii. Împreună cu doi medici specializați în tratarea traumei, bibliotecarii vor învăța cum să gestioneze mai bine interacțiunea cu refugiații. Cursurile sînt organizate la Biblioteca Națională de către Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Fundația Progress din România, transmite jurnal.md.

Președinta Asociației Bibliotecarilor, Elena Pintilei, directoare BNRM, a declarat într-o conferință de presă că bibliotecarii vor deprinde o nouă competență. „Inițiativele organizate de către biblioteci și bibliotecari sînt un răspuns la criza refugiaților. Ca și în alte situații de criză, bibliotecarii din Republica Moldova au întreprins mai multe acțiuni pentru a sprijini cît mai mulți oameni care fug din calea războiului. Implementarea acestui proiect va susține adaptarea psihologică și dezvoltarea cadrului de competențe ale bibliotecarilor la interacțiunea cu refugiații. Comunitatea bibliotecarilor susține democrația, pacea libertatea de exprimare, creînd context pentru o cultură incluzivă”, afirmă Elena Pintilei.

Directoarea Bibliotecii Naționale a mai spus că în cadrul instituției recent a fost angajată o șefă de bibliotecă din Ucraina, aceasta fiind deja treia refugiată care activează în cadrul Bibliotecii Naționale. „S-au acomodat bine și avem o comunicare eficientă. Discutăm foarte des și înțelegem că trec printr-o traumă psihologică și psihică avansată. Dar iată că aceste trei bibliotecare și-au găsit familia aici la Biblioteca Națională. Mă bucur că ne reușește să le susținem material, dar în primul rînd psihologic zilnic aici, în Bibliotecă”, spune Elena Pintilei.

Matei Stanciugelu, Fundația Progress din România, a menționat că organizația, care este una neguvernamentală, are peste 15 ani de experiență de lucru cu bibliotecari, dezvoltîndu-le noi abilități. „Am preluat acest proiect și am încheiat un parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în așa fel încît să dezvoltăm noi competențe pentru bibliotecarii care au de a face cu refugiații ucraineni. În urma unor cercetări am sesizat că foarte mulți refugiați apelează la serviciile oferite de bibliotecile publice pentru a-și dezvolta un cadru de normalitate, ei căutîndu-și un loc în care să simtă din nou ca acasă. Desigur, bibliotecarii au deja capacități să le ofere un cadru de normalitate, dar dat fiind zona conflictuală din care acești refugiați vin, am sesizat din partea bibliotecarilor că ar fi nevoie de un anumit training de specialitate pentru a putea acorda un pic de atenție specială persoanelor care suferă de probleme de traumă din cauza războiului”, a notat Matei Stanciugelu.

Claudia Năsăudean, medic în psihiatrie pediatrică, spune că a observat că există nevoie și de cunoaștere la nivel teoretic a unor aspecte ce pot apărea, dar și a unor modalități de intervenție atunci cînd se intră în contact cu copiii și adolescenții din zona refugiată.


Vladimir Nică, medic psihiatru, a menționat că ei își doresc să ajute, avînd experiență de lucru cu refugiații care au venit din Ucraina în România. „Avînd ceva experiență de lucru cu ei și cu situațiile prin care au trecut, modul de a aborda, vrem să împărtășim niște lucruri.

Proiectul „Acomodarea emoțională pentru refugiații ucraineni – un serviciu de bibliotecă publică” este implementat de Fundația Progress din România, în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în cadrul programului de sub-granting „Building CSO Capacity for Regional Cooperation within the Black Sea Region”, derulat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale – FOND și finanțat de Uniunea Europeană, în perioada ianuarie 2022-decembrie 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?