TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Beneficiarii de pensii, stabiliți în străinătate, trebuie să prezinte CNAS-ului certificatele de viață

Persoanele care domiciliază pe teritoriul unui stat cu care Republica Moldova a semnat un acord în domeniul securităţii sociale şi beneficiază de pensie acordată în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, pentru continuarea procesului de plată a prestaţiei pe parcursul anului următor, sînt obligaţi să prezinte în adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale Certificatul de viaţă pînă pe data de 31 decembrie 2020.

Beneficiarii de pensii sînt cei stabiliți în: Bulgaria, Portugalia, Romînia, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, transmite tv8.md.

Formularul Certificatului de viață poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS, şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS.

Totodată, beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitînd confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnătura persoanei responsabile, că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

Neprezentarea Certificatului de viață în termenul stabilit va genera suspendarea plății pensiei începînd cu 1 ianuarie 2021. Plata pensiei va fi reluată din data suspendării cu condiția prezentării Certificatului de viață.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load