Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Becuri incandescente versus becuri economice compacte

15 aug. 2020,, 12:15   Societate
3518 0

Aproape de 10 ani, Guvernul Republicii Moldova încearcă să reducă consumul ineficient de energie electrică.

În medie, pe lună, o persoană achită 155 de lei pentru lumină, ceea ce înseamnă aproximativ 1928 de lei anual. Tehnologiile nu au stat pe loc și astăzi, avem mai multe alternative ce ne-ar ajuta să economisim și mai mult pe factura de energie electrică. Să le luăm pe rînd și să vedem de unde am pornit și unde am ajuns.

Mulți ani la rînd, oamenii au folosit și încă continuă să mai folosească becuri incandescente. Aceste becuri transformă 97% din energie în căldură în loc de lumină, ceea ce înseamnă ca noi achităm mai mult pentru „încălzirea camerei” decît pe lumina propriu-zisă.

Începînd cu 1 septembrie 2009, becurile de uz casnic produse pentru piața europeană trebuie să respecte anumite cerințe minime în materia consumului de energie electrică. Astfel, becurile incandescente și cele cu halogen, care nu respectă cerințele pentru eficiența energetică au fost eliminate, treptat, de pe piața UE. Astfel, în schimbul lor, au început a fi folosite mai des becurile economice compacte sau mai simplu, becuri economice, care au ajuns la un nivel mai înalt de eficiență energetică. Modelele mai noi de becuri economice pot ține de la 100 000 pînă la 600 000 de aprinderi și stingeri, iar rezistența acestora este cuprinsă între 8000 – 15000 ore. Principalele dezavantaje sînt: mărimea mai mare decît a becurilor incandescente, aprinderea lentă și prezența mercurului. Deși becurile economice sînt considerate că au un efect de poluare mai mic, conținutul acestora poate fi toxic pentru organismul uman, în special pentru creier la copii și fetuși. Cu toate acestea, utilizarea becurilor economice compacte duce indirect la reducerea poluării cu substanțe nocive, inclusiv cu mercur. Poluarea provocată de becurile economice nereciclate este neglijabilă pe lîngă avantajele reducerii consumului propriu-zis, iar riscurile intoxicării cu mercur sînt direct proporționale cu cantitatea în care acesta este prezent. În cazul unui bec economic compact, cantitatea de mercur este de aproximativ de 1000 ori mai mică decît într-un termometru.

Agenția pentru Eficiență Energetică promovează și implementează politica de stat în domeniul eficienței energetice. AEE ne îndeamnă să ne informăm cu privire la toate aspectele ce țin de eficiența energetică cînd dorim să procurăm un produs.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?