Criza energetică stiri: 800
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

BCS cere tragerea la răspundere a celor implicați în furtul bancar din 2014-2015

5 mai. 10:08   Societate
1194

La 22 aprilie, Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că emiterea monedei națională în valoare de 14-15 miliarde de lei s-a făcut cu încălcarea constituției. O spun deputații din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care cer ca persoanele implicate în aceste fărădelegi să fie trase la răspundere.

„CC a ajuns la concluzia că acele hotărîri de guvern care au fost emise în urma unor acte analizate de Comisia Națională pentru situații în domeniul finanțelor au fost emise cu încălcarea Constituției. CC a concluzionat că emiterea monedei naționala în valoare de 14-15 miliarde de lei s-a făcut cu încălcarea Constituției. În 2014 - 2015, s-a comis un abuz care a costat statul”, declară deputatul socialist Vasile Bolea.

„Au fost sustrase din sistemul bancar al țării aproximativ 14 miliarde de lei. O sumă enormă, Acești bani nu au fost sustrași din rezerva Băncii Naționale, dar au fost emisiuni de bancnote și aruncate în piață. În 2014-2015, rata de inflație și fluxurile de curs cu valutele străine a crescut absolut haotic. Acești bani au fost eșalonați pentru o perioadă de 25 de ani la 5% rata procentuală. În acest fel, anual, RM, pe lîngă buget, aprobă și această obligațiune. Pentru 2022, RM a alocat în buget 894 milioane de lei, dintre aceștia 290 milioane sînt acea sumă restituită, care a fost sustrasă în 2014-2015, dar 604 milioane e rata procentuală, pe care cetățeanul RM o restituie. La ziua de astăzi, pentru toată perioada de șase ani, cetățeanul simplu a achitat deja 4,95 miliarde de lei. Acea sumă totală de 25 miliarde urmează a fi achitată pînă în anul 2041”, declară deputatul Burduja.

În aceeași ordine de idei, deputatul Vlad Batrîncea declară ferm că furtul s-a produs cu implicarea directă a clasei politice, iar pentru acest lucru toți cei implicați trebuie să fie trași la răspundere.

„CC a constat ceea ce noi am spuneam în repetate rînduri - furtul s-a produs datorită și cu implicarea factorilor politici și instituțiilor de stat. Acele dispoziții secrete ale guvernului sînt ilegale și anticonstituționale. Emiterea unor sume enorme de bani în forma de bancnotă națională a dus la încă un furt. Cetățenii achită acel furt, pentru că a devenit datoria statului. În loc de 14 miliarde de lei, cetățenii vor achita 25 miliarde. E necesară tragerea la răspundere penală a tutuor factorilor de decizie din acea guvernare, a Băncii Naționale, a Parlamentuului, a tuturor celor care au organizat această schemă”, a menționat Batrîncea.


În acest sens, blocul Comuniștilor și Socialiștilor a pregătit proiect de hotărîre a Parlamentului, care va fi propus la începutul ședinței privind crearea unei comisii de anchetă a Parlamentului cu scopul elucidării circumstanțelor emiterii garanțiilor de stat, precum și a emisiunii monedei naționaleîn anii 2014-2015. Comisia de anchetă a parlamentului va stabili factorii polictici care „au stat la baza acestui furt al secolului”, făcînd publice și numele tuturor „care au participat în aceste fărădelegi”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав