COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Bărbații sau femeile? Cine încalcă mai des legea penală în R. Moldova

19 mai. 18:30   Societate
1168 0

Trei din patru persoane învinuite de corupere activă sînt bărbați. Doar fiecare a patra persoană care a primit sentință pe acte de corupere activă este femeie.

Asta o aratată datele unui studiu elaborat de Centrul Național Anticorupție. Bărbații sînt predispuși să ofere avantaje necuvenite la vîrsta medie de 38 ani, iar dacă este vorba despre femei, acestea încalcă legea la o vîrstă medie de 44 de ani.

Analiza datelor, conturează ipoteza recurgerii la săvîrșirea actelor de corupere activă a persoanelor care au o pregătire profesională mai slabă, 52 la sută dintre inculpați au studii medii sau studii medii incomplete.

Femeile sînt mai puțin predispuse să ofere avantaje ilicite, vîrsta medie la care acestea încalcă legea penală este de 44 ani. Din numărul total de femei, s-a stabilit un singur caz cînd inculpata are studii superioare, majoritatea au un nivel mediu de pregătire profesională.

Referitor la locul de muncă a inculpaţilor, s-a stabilit că 4% sînt angajaţi în sectorul public, 22% - angajați în sectorul privat, iar 39% nu sînt angajaţi oficial în cîmpul muncii. În privința a 35% dintre aceştia, lipsește informația privind domeniul de activitate.


Studiul mai scoate în evidență că 75% dintre femei sînt angajate în sectorul privat, 17% fac parte din categoria celor care activează în sectorul public, iar celelalte 8% nu sînt angajate oficial în cîmpul muncii.

Bărbații, subiecţi ai coruperii active, aleg să ofere avantaje necuvenite în automobile sau edificiile autorităților. Iar cel mai des, comiterea infracțiunilor de corupere activă are loc în stradă. În aceste cazuri, femeile recurg la oferirea de avantaje ilicite în edificiile autorităților.

În ceea ce privește coruperea pasivă, majoritatea subiecților sînt bărbați, fiind stabilite doar trei cazuri în care femeile au ajuns în instanţele de judecată. Subiecţii coruperii pasive, sînt predispuşi în a comite acte de corupţie la vîrsta medie de 45 ani, în cazul bărbaţilor şi de 46 ani, în cazul femeilor.

Corupţii sînt persoanele care au reuşit să absolvească studii superioare, iar la momentul comiterii infracţiunii, activau în domeniul public. Aceștia sînt cei care nu obişnuiesc a recunoaşte vina în comiterea actelor de corupţie.

Informația a fost analizată în baza a 141 de sentinţe pronunţate de către instanţele de judecată în privinţa examinării a 259 episoade calificate conform art.256, art.324, art.333, art.325 şi art.326 din Codul Penal. Profilul infractorului a fost analizat cu selectarea informaţiilor referitoare la 162 de inculpaţi, dintre care 149 bărbaţi şi 13 femei.

Datele se conțin în Analiza Statistică, privind sentințele adoptate de către instanţele judecătoreşti în anul 2020 pe cauzele penale pentru faptele de corupţie şi cele conexe corupţiei, elaborat de CNA.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽