Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Banca Națională a pus în circulație moneda comemorativă dedicată artistului Mihai Dolgan

20 mai. 12:15   Societate
1508

Începînd cu 20 mai, Banca Națională a Moldovei pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic o monedă comemorativă consacrată aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Dolgan - compozitor, instrumentist, interpret de muzica ușoară, fondator al formației legendare „Noroc” (1967), conducător al ansamblului vocal – instrumental „Contemporanul” (1974), laureat al numeroaselor premii naționale și internaționale, „Artist Emerit”, „Artist al Poporului”, deținător al „Ordinului Republicii” .

Celebrul compozitor a lăsat un tezaur muzical impunător: șlagăre nemuritoare, printre care „De ce plîng chitarele?”, „Dor, dorule”, „Cîntă un artist”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Creația lui Mihai Dolgan constituie un adevărat fenomen artistic. Compozitorul a educat generații întregi, cultivîndu-le gustul pentru muzica bună, rafinată, modernă. Într-un interviu pentru presa străină, Mihai Dolgan spunea : „Viața m-a adus la ceea ce sunt”.

„Ne dorim, ca moneda comemorativă consacrată lui Mihai Dolgan să ajungă în rîndul numismaților și altor consumatori de artă monetară - ca o valoare numismatică, dar și ca un îndemn de a descoperi și a redescoperi creația celebrului musician”, spune guvernatorul BNM, Octavian Armașu, cu ocazia lansării monedei.

Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități și va completa seria „Personalități”.

Moneda comemorativă, ambalată în capsulă de metacrilat transparentă și în cutie de prezentare, este însoțită de certificatul de autenticitate care conține un QR cod, în care este stocată informația despre monedă. Certificatul de autenticitate este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.


Monedele comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав