Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1132

Banca Națională a pus în circulație moneda comemorativă dedicată artistului Mihai Dolgan

20 mai. 12:15   Societate
1790 0

Începînd cu 20 mai, Banca Națională a Moldovei pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic o monedă comemorativă consacrată aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Dolgan - compozitor, instrumentist, interpret de muzica ușoară, fondator al formației legendare „Noroc” (1967), conducător al ansamblului vocal – instrumental „Contemporanul” (1974), laureat al numeroaselor premii naționale și internaționale, „Artist Emerit”, „Artist al Poporului”, deținător al „Ordinului Republicii” .

Celebrul compozitor a lăsat un tezaur muzical impunător: șlagăre nemuritoare, printre care „De ce plîng chitarele?”, „Dor, dorule”, „Cîntă un artist”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Creația lui Mihai Dolgan constituie un adevărat fenomen artistic. Compozitorul a educat generații întregi, cultivîndu-le gustul pentru muzica bună, rafinată, modernă. Într-un interviu pentru presa străină, Mihai Dolgan spunea : „Viața m-a adus la ceea ce sunt”.

„Ne dorim, ca moneda comemorativă consacrată lui Mihai Dolgan să ajungă în rîndul numismaților și altor consumatori de artă monetară - ca o valoare numismatică, dar și ca un îndemn de a descoperi și a redescoperi creația celebrului musician”, spune guvernatorul BNM, Octavian Armașu, cu ocazia lansării monedei.

Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități și va completa seria „Personalități”.

Moneda comemorativă, ambalată în capsulă de metacrilat transparentă și în cutie de prezentare, este însoțită de certificatul de autenticitate care conține un QR cod, în care este stocată informația despre monedă. Certificatul de autenticitate este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.


Monedele comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав