Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

BAC-ul a fost fraudat. Un caz grav a fost înregistrat la o instituție de învățămînt

5 aug. 07:28   Societate
2773

În acest an, ca și în anii precedenți, sesiunea de bacalaureat a fost organizată în mod corect și transparent, asigurîndu-se ca fiecare elev să poată fi apreciat după merite. O spun reprezentanții Ministerului Educației, însă cu toate acestea raportează un caz grav de fraudare a examenului.

Potrivit unui comunicat de presă și în această sesiune au fost păstrate rigorile înalte de respectare a prevederilor actelor normative în vederea prevenirii și eliminării cazurilor de corupție și fraudare a evaluării naționale.

În pofida faptului că instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat au depus eforturi pentru o bună organizare a examenului, au fost identificați 16 candidați care au fraudat examenul de bacalaureat și, în rezultat, au fost eliminați din examen.

14 dintre aceste 16 cazuri de fraudare a examenului de bacalaureat constituie folosire de fițuici, un caz - cu telefonul mobil și un caz în care testul de examen a fost rezolvat în afara sălii de examen.

În ceea ce privește ultimul caz, din imaginile video făcute în timpul examenului se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și pînă în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator. Cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu conținea vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat a predat la Centrul Republican de Evaluare testul cu rezolvări. O situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. Mai mult, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului.


Reprezentanții ministerului spun că este regretabil să constate că înscrisurile în afara sălii de examen puteau să fie făcute doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat. ”Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au înaintat demersurile corespunzătoare la Organul local de specialitate în domeniul învățămîntului în vederea efectuării, în regim de urgență, a unei anchete de serviciu privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat în Centrul de Bacalaureat în care a fost constatat cazul menționat de fraudare a examenului. De asemenea, o sesizare privind acest caz a fost expediată în adresa Centrului Național Anticorupție.

Reamintim că unica opțiune acceptabilă și calea cea mai sigură pentru susținerea examenului național de bacalaureat este învățarea pe parcursul anilor de studii și pregătirea temeinică pentru examen”, se arată în mesajul ministerului.

De menționat că imaginile video de care vorbește instituția nu au fost făcute publice.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав