Avocatul poporului a verificat condițiile de detenție a lui Gheorghe Petic

Avocatul poporului a verificat condițiile de detenție a lui Gheorghe Petic

Angajații Oficiului Avocatului Poporului au verificat acuzațiile de rele tratamente care i-ar fi fost aplicate lui Gheorghe Petic în Penitenciarul nr.13.


S-a constatat că acestea parțial s-au adeverit – condițiile de detenție în subsolul instituției penitenciare respective, inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, sînt contrare prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului. Avocatul Poporului a făcut administrației penitenciarului mai multe recomandări pentru ameliorarea situației lui Gheorghe Petic. Totodată instituția precizează că, conform fișei medicale de ambulatoriu, la 23 aprilie 2019 (ultima verificare), deținutul nu a prezentat acuze, leziuni corporale nu s-au depistat. 


Recent în mass-media au apărut informații cu privire la aplicarea de rele tratamente față de Gheorghe Petic, aflat în custodia Penitenciarului nr.13 Chișinău. La fel, Gheorghe Petic invocă precum că administrația Penitenciarului nr.13 i-ar fi aplicat nemotivat sancțiune disciplinară privarea de dreptul la întrevederi pe o durată de 3 luni.


Urmare a vizitei și suportului probatoriu, Avocatul Poporului consideră că detenția persoanelor  în subsolul Penitenciarului nr. 13, inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, este  contrară prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului.


Gheorghe Petic este deținut de unul singur din 26 martie 2019 într-o celulă cu o suprafață de  9,12 m2 , în care sînt instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a deținutuui. Ventilare artificială nu există, podeaua este din beton,  rece și umedă, saltelele sînt vechi și insalubre, mai spune avocatul poporului. 


Avocatul Poporului a recomandat încetarea oricăror forme de abuz, identificarea posibilității de strămutare a lui Gheorghe Petic din celula respectivă și eficiența îngrijirilor medicale acordate lui Petic.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load