X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1087

Avocatul poporului a venit cu un îndemn pentru protestatari și poliție

22 sep. 14:45   Societate
1621 0

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, îndeamnă la calm, manifestații pașnice, fără intimidări, ură sau violență, atît din partea manifestanților, cît și, în adresa acestora, în contextul protestelor din fața Parlamentului, organizate de Partidul Șor.

Într-un îndemn cele trei instituții afirmă că, Constituția Republicii Moldova garantează exercitarea drepturilor la libera exprimare a opiniilor și participării la întruniri pașnice. Aceste drepturi sînt stabilite și în Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care Moldova este parte.

În acest context, ca instituții care contribuire la respectarea dreptului omului în Republica Moldova, semnatarii Apelului public îndeamnă autoritățile statului, organizatorii și participanții la întruniri la responsabilitate și corectitudine în asigurarea și exercitarea libertății de exprimare și de întrunire, astfel ca, dreptul la libera exprimare să nu incite la ură și discriminare, or, la acte de violență (inclusiv față de jurnaliști).

„Îndemnăm participanții la manifestație și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de caracteristicile care le deosebesc, inclusiv viziunile politice sau de altă natură pe care le au. Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor, este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept. Membrii societății urmează să conștientizeze importanța respectării întocmai a principiilor unui stat democratic, în care persoanele au atît drepturi, cît și responsabilități, implicit de a respecta ordinea publică și nu a periclita securitatea statului și a altor persoane. Accentuăm că, în cadrul manifestațiilor publice, drepturile celor mai vulnerabile persoane (vîrstnicii, persoanele cu dizabilități, copiii) trebuie să fie respectate și protejate, și aceste grupuri de persoane nu trebuie să fie implicate de către organizatorii întrunirilor pașnice ca factor de sensibilizare”, se arată în îndemnul lansat.

Astfel, instituțiile se adresează autorităților să asigure toate condițiile necesare pentru exercitarea neîngrădită a dreptului la întruniri, prin garantarea ordinii publice, a securității manifestanților, să nu admită intimidarea, forțarea, blocarea sau împiedicarea persoanelor care reprezintă interes și să se implice în acțiuni de manifestare pașnică, potrivit obligațiilor ce le revin instituțiilor statului conform legii privind întrunirile.


De asemenea, semnatarii îndemnului recomandă reprezentanților mass-media să fie corecți și obiectivi în reflectarea evenimentelor, iar manifestanții să nu admită intimidări sau violență față de jurnaliști.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав