Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Avocatul lui Dodon: „Persoana a fost deja acuzată, restul e o chestiune tehnică”

26 mai. 08:15   Societate
1900

Dosarul penal împotriva fostului președinte Igor Dodon este construit în așa fel încît nimeni din justiție să nu îndrăznească să-și exprime o altă părere.

Acuzația de îmbogățire ilicită poate fi aplicată împotriva oricui. Declarațiile au fost făcute de avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu, în cadrul ediției din 25 mai a emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Avocatul a spus că apărarea se pregătește pentru o eventuală prelungire a perioadei de arest de 30 de zile și că Dodon a fost deja audiat în acest dosar.

„Poziția noastră, care a fost oficializată în protocol, este că Dodon nu-și recunoaște vinovăția. Am afirmat clar că aici este mai multă politică decît încercări de a ajunge la fundul adevărului sau de a face dreptate. Acest lucru reiese din măsurile care au fost luate împotriva lui. De exemplu, detenția. Nu înțelegem o asemenea atitudine față de fostul președinte, și chiar față de orice altă persoană, într-o situație în care acesta este deja urmărit penal într-un alt dosar. Persoana nu a încercat să părăsească țara, a spus deschis că va rămîne aici și își va apăra poziția”, a declarat Posturusu.

Potrivit acestuia, procesul de „demonizare și dezumanizare” a lui Dodon este în derulare în mass-media.


„Ne uităm deja la un astfel de proces, o persoană a fost acuzată, iar restul este o chestiune de tehnică. E multă politică, iar cazul este construit în așa fel, încît niciunul din personalul justiției nu va îndrăzni să-și exprime o părere diferită față de acest caz. O acuzație de îmbogățire ilicită se poate aplica oricărui procuror și judecător care încearcă să iasă din aluatul trasat la nivel politic”, crede avocatul.

Posturusu a adăugat că structurarea delictului în acest caz este un joc pentru public și un „băț” care poate fi folosit împotriva oricui. Trebuie doar să bănuiești că un judecător, funcționar sau procuror a primit ilegal o casă sau alte obiecte. Doar o astfel de suspiciune este deja suficientă pentru procurori, ca să pornească un dosar penal sau să rețină pe cineva, consideră Nicolae Posturusu.

Avocatul a explicat și de ce apărarea a cerut recuzarea procurorului de caz, Petru Iarmaliuc. Potrivit acestuia, Iarmaliuc este un tînăr procuror, fără experiența și competența necesară pentru astfel de cazuri. El a fost numit șeful grupului, care include zeci de procurori, ofițeri și anchetatori.

Totodată, procurorul ar putea avea legătură cu persoane din partidul de la guvernare. Potrivit lui Posturusu, Iarmaliuc a apărut în presă alături de actualul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, iar Autoritatea de Integritate Națională are „cîteva întrebări” pentru el.

„Într-un astfel de caz, pentru fostul președinte ar trebui să existe un procuror în care să nu existe nicio îndoială cu privire la implicarea sa în vreun partid politic”, a precizat avocatul.

Reamintim că procurorii anticorupție, ofițerii Centrului Național Anticorupție și cei ai Serviciului de Informații și Securitate au efectuat marți, 24 mai, zece percheziții în imobile și automobile care aparțin fostului președinte al țării, Igor Dodon și unor persoane interpuse.

Potrivit Procuraturii, fostul șef de stat este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, de trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți pînă la 7 ani de pușcărie.

Pe lîngă Igor Dodon, au fost reținute alte două persoane care, potrivit procurorului, au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав