X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Avocații și-au exprimat dezamăgirea față de Legea avocaturii adoptată de Parlament

25 ian. 2022,, 07:37   Societate
2584 3

Avocații își exprimă dezamăgirea și regretul față modul în care a procedat Parlamentul votînd amendamentul la Legea cu privire la avocatură, propus de președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate.

Avocații califică acțiunile deputaților și ale Comisiei juridice, numiri și imunități drept „o încăpățînare nejustificată”. Declarații în acest sens au fost făcute de Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților, într-o conferință de presă la IPN..

Președintele Uniunii Avocaților a amintit că protestele avocaților au început cu un amendament „venit dintr-o inspirație nu prea bună a unui membru al Comisiei juridice, numiri și imunități”, prin care urmau să fie excluse toate garanțiile exercitării profesiei de avocat, adică să fie exclus alineatul 2 din articolul 52 din Legea cu privire la avocatură. În legătură cu acesta, avocații au ieșit la proteste.

Uniunea Avocaților a solicitat aprobarea proiectului de modificare a Legii cu privire la avocatură separat de acel amendament, legat de garanțiile avocaților, care urma să fie consultat public, inclusiv cu participarea avocaților.

Pe 21 ianuarie, dimineața, a avut loc ședința Comisei juridice, numiri și imunități, amendamentul fiind propus într-o altă formulă. Avocați s-au întîlnit cu membrii comisiei și, parcă, s-a ajuns la înțelegerea că este judicios ca proiectul în cauză să fie amînat pentru altă dată, ca să poată fi organizate consultări publice. Avocații au invocat că proiectul lasă multe semne de întrebare pe aspecte de legalitate și pe aspecte de constituționalitate. Spre regret, în aceeași zi, plenul Parlamentului a aprobat amendamentul la Legea cu privire la avocatură, a precizat Dorin Popescu.


Dorin Popescu mai spune că avocații au cerut examinarea amendamentului la pachet cu alte acte legislative: Codul de procedură penală, Legea privind combaterea spălării banilor etc. În opinia sa era judicios ca aceste documente să fie aprobate la pachet.

Avocații au anunțat că renunță, din 25 ianuarie, la acțiunile de protest, avînd în vedere deschiderea autorităților de profil la finalizarea aprobării normelor care vin să reglementeze exercitarea profesiei de avocat. Consiliul Uniunii Avocaților a decis să intervină pe lîngă Comisia juridică, numiri și imunități și pe lîngă Ministerul Justiției cu solicitarea privind formarea unui grup de lucru, pînă la 15 februarie, care să fie instituit pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului, cu elaborarea și aprobarea proiectelor de lege pînă pe 30 aprilie 2022. Dacă revendicările în cauză vor fi ignorate, Uniunea Avocaților își rezervă dreptul de a reveni la grevă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?