X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Avocaţii se opun "Legii Magnițki" în Moldova

19 dec. 2022,, 11:35   Societate
2828 0

Uniunea Avocaţilor a dat aviz negativ la proiectul de Lege privind implementarea măsurilor restrictive internaționale împotriva persoanelor implicate în fapte ce au atentat la drepturile fundamentale ale omului, la democrație și statul de drept.

Apărătorii au invocat mai multe motive, unul din ele fiind că prevederile documentului prezintă elemente de politică externă a SUA şi UE, transmite anticoruptie.md.

„Reglementările de sancţionare a încălcărilor drepturilor omului la nivelul UE reprezintă instrumente de politică externă ale UE, orientate spre cetăţeni străini, acuzaţi de acţiuni ilegale grave pe teritoriu străin. În acelaşi timp, proiectul de lege conţine elemente de natură să permită caracterizarea acestuia drept o încercare a Republicii Moldova de a utiliza instrumente de politică externă ale SUA şi UE în raport cu state terţe şi cetăţeni străini, în scopul sancţionării propriilor cetăţeni pentru încălcări comise pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au putut fi sancţionate prin mecanisme juridice naţionale. În special, proiectul permite Republicii Moldova să urmărească funcţionari publici şi lideri de partide politice din Republica Moldova, pentru fapte comise pe teritoriul Republicii Moldova, fapt care îi transformă în instrumente de politică internă în raport cu cetăţenii proprii”, se arată în avizul UAM.

Conducerea UAM consideră că principiile legilor Magnițki nu trebue să fie aplicate pe teritoriul Republicii Moldova faţă de cetăţenii săi. „Această legislaţie este aplicată în mod prenponderent asupra cetăţenilor străini şi apatrizilor faţă de care nu poate fi aplicată legea penală, contravenţională, administrativă sau civilă a statului în cauză, dacă există dovezi sau alte acte jurisdicţionale definutive că aceste persoane au comis fapte în afara jurisdicţiei teritoriale a statului, care au adus atingere gravă valorilor democratice, drepturilor şi libertăţilor omului. În nota informativă la proiect este menţionat că acesta este elaborat pentru stabilirea unui mecanism pemanent de instituire din proprie iniţiativă şi de a aplicare a măsurilor restrictive internaţionale, care nu au caracter obligatoriu pentru Republica Moldova, stabilite de Uniunea Europeană”, se menţionează în aviz.

În acelaşi timp, conducerea breslei avocaţilor susţine că în Republica Moldova există cadru legislativ privind tragerea la răspundere şi restricţiile impuse persoanelor implicate în fapte ce au atentat la drepturile fundamentale ale omului, la democrație și statul de drept.


Decizia autorităților SUA și Marii Britanii de a impune sancțiuni internaționale față de mai multe persoane fizice și entități juridice, printre care Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, a constituit un imbold pentru un șir de modificări legislative, care ar permite reîntoarcerea banilor și bunurilor dobîndite pe căi ilegale. Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au prezentat, de Ziua Mondială Anticorupție, Legea Magnițki Moldova.

„Este un proiect de lege care transpune sancțiunile internaționale în legislația RM. E un proiect de lege complex care a fost inspirat atît din legislația SUA, cît și din cele care funcționează cu succes în Canada, Lituania, Marea Britanie”, a explicat Litvinenco.

Proiectul conține prevederi care vor clarifica detaliat care persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor sancțiuni.

Toți cei care vor fi incluși în lista de sancțiuni Magnițki sau similare li se vor îngheța toate bunurile deținute în Moldova. Ei nu vor putea să le vîndă, doneze sau să le transfere către alte persoane. Totodată, statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora.

Activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare și acte de corupție este deja monitorizată și în Republica Moldova. În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

Astfel, entitățile raportoare vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a persoanelor supuse sancțiunilor, precum și a persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora. Lista celor din urmă va fi elaborată și actualizată de către Serviciul de Informații și Securitate, care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat.

12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?